PROMENE NA JADRANU: Klubovi hoće svoje glasove
Foto: Fonet

INICIJATIVA Sastanak ABA lige 9. jula u Zagrebu

PROMENE NA JADRANU: Klubovi hoće svoje glasove

Košarka -
Zahtev Ekipe traže da se u potpunosti primene odredbe sporazuma iz 2009.

Spremaju se promene na Jadranu.Nezadovoljstvo poslovanjem rukovodstva ABA lige sve je veće, a spisak zamerki povećava se iz dana u dan. Prema nezvaničnim informacijama, intenzivno se radi na zakazivanju nove sednice Skupštine ABA Sidro, koja bi se održala 9. jula u Zagrebu.Brojni zahteviPrema informacijama da kojih je Kurir došao, na toj sednici ponovo bi se detaljno pretresle sve stavke iz finansijskog izveštaja, koji je imao mnogo manjkavosti. Takođe, tražiće se da se obezbedi potpuna primena sporazuma iz 2009. godine kojim je trebalo da budu usklađena pravila između ABA lige i ECA, kao i da se razgovara o sistemu takmičenja za sezonu 2013/2014.Sporazumom koji je potpisan između ABA lige i ECA u junu 2009. godine, i čiji je garant sprovođenja bio Đordi Bertomeu, prvi čovek Evrolige, definiše se da će vlasništvo u preduzeću „Sidro“ odgovarati takmičarskoj strukturi. Takođe, neće se dozvoliti sukob interesa između vlasništva u preduzeću i direktnih ili indirektnih delatnosti u organizaciji.

Trenutna situacija u ABA ligi je takva da su klubovi većinski vlasnici kad je o upravljačkom kapitalu reč, a u stvarnosti privatna lica imaju mnogo veći uticaj.Klubovi na gubitkuTo u prevodu znači da privatna lica u Skupštini ABA Sidro imaju 20%, a klubovi 80% udela u vlasništvu. S druge strane, privatna lica raspolažu sa čak 60% glasova u odlučivanju u odnosu na 40% glasova koji pripadaju klubovima.

Zmago triput važniji od „večitih“Raspodela prava u Skupštini ABA Sidro: KK Olimpija 20%, Cibona 6,66%, Split 6,66%, Zadar 6,66%, Bosna 20%, Budućnost 6,66%, Crvena zvezda 6,66%, Partizan 6,66%, Roman Lisac 3,33%, Radovan Lorbek 3,33%, Zmago Sagadin 3,33%, Josip Bilić 3,33%, Bože Miličević 3,33%, Danko Radić 3,33%.Glasovi: Olimpija 3, Cibona 1, Zadar 1, Split 1, Bosna 3, Budućnost 1, Partizan 1, Crvena zvezda 1, Lisac 3, Lorbek 3, Sagadin 3, Bilić 3, Miličević 3, Radić 3.

Ograničiti mandateJoš jedna tema biće u centru pažnje ukoliko do sastanka u Zagrebu dođe. Reč je o mandatima čelnika ABA lige, koji su po važećim propisima izabrani na neodređeno vreme.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track