TAJM-AUT MARINE MALJKOVIĆ ZA ANALE: Veruj do kraja
Foto: Fibaeurope

Košarkaška bajka

TAJM-AUT MARINE MALJKOVIĆ ZA ANALE: Veruj do kraja

Košarka -
Selektorka srpskih košarkašica dva minuta pre kraja ohrabrila svoje izabranice da naprave seriju 11:0 i preokrenu tok meča protiv Italije

ORŠI - Košarkašice Srbije bile su na ivici ambisa u četvrtfinalnom meču protiv Italije, ali su neverovatnim preokretom i serijom 11:0 u poslednja dva minuta napravile pravi podvig i plasirale se u polufinale Evropskog prvenstva (85:79).

Već smo dosta pisali o odnosu koji igračice Srbije imaju prema nacionalnom timu i dresu. Njihova borbenost, disciplina, požrtvovanost zadivili su celu Evropu.

O čemu upravo pišemo, možda na najbolji način opisuje tajm-aut selektorke Marine Maljković 1:59 pre kraja meča sa Italijom. "Azurine" su u tom trenutku vodile sa 78:74 i imale su slobodna bacanja, posle kojih su povele sa 79:74. Iako gotovo izgubljene i prežaljenje, verovale su da mogu do preokreta i pobede.

"Veruj do kraja. Ostalo je dva minuta, četiri razlike. Trebaju nam dva pametna napada, dve pametne odbrane", rekla je Maljkovićeva.

Srpske gracije će tako posle pune 22 godine imati priliku da se bore za medalju na kontinentalnom šampionatu, a povrg svega obezbedile su i plasman n a Svetsko prvenstvo. Poslednji put naša država učestvovala je na svetskoj smotri 2002. godine, tako da je rezultat iz Francuske najveći uspeh ženske košarke u Srbiji od osamostaljenja.

"Srećne smo, presrećne, lebdimo... Ono o čemu trenutno razmišljam je način kako da se prošire dresovi naših najboljih košarkašica kako bi stala njihova velika srca. Ponosni smo na činjenicu, što smo bar na tren vratili osmeh na lice narodu Srbije, jer znamo koliko se u našoj zemlji teško živi i koliko je važan svaki uspeh", rekla je posle meča Marina Maljković.

Selektorka naših najboljih košarkašica veruje da će se ovaj uspeh uticati i na rezultate mlađih reprezentativnih selekcija.

"Imaju na koga da se ugledaju, videle su kako treba da se bori sa grb i dres svoje zemlje. Imaju smernice kako da igraju ovog leta i da sa medaljama obraduju narod u Srbiji. Takođe, verujem da će se bar hiljadu devojčica, posle naših igara u Francuskoj, odlučiti da trenira košarku. Bila bi to takođe velika pobeda."

O svojim izabranicama koje izgaraju na svakom meču na Evropskom prvenstvu u Francuskoj, ali i plene igrom i ponašanjem, ima kratak komentar.

"Igramo sa osmehom, gospodski i mirno, jer znamo da smo naporno radili u prethodnom periodu. Koliko god utakmica bila teška, uložićemo i poslednji atom snage, boriti se do samog kraja. I nikad ne zaboravljamo, da samo onaj ko sme, taj i može!"

Srbija će u polufinalu Evropskog prvenstva igrati protiv Španije u petak od 17 časova.

http://www.youtube.com/watch?v=RjtBqIOmC0I

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track