(VIDEO, FOTO) ZVEZDA POVELA: Crveno-beli pred Delijama savladali Partizan u prvom meču polufinala
Foto: ABA Liga

Počinje rasplet

(VIDEO, FOTO) ZVEZDA POVELA: Crveno-beli pred Delijama savladali Partizan u prvom meču polufinala

Košarka -
Crveno-beli u finišu utakmice uspeli da naprave nedostižnu prednost
1 / 5 Foto: ABA Liga

Košarkaši Crvene zvezde poveli su u polufinalu ABA lige protiv Partizana sa 1:0 pošto su u "Pioniru" slavili rezultatom 73:64 (24:13, 14:18, 17:21, 18:12). Druga utakmica na programu je u sredu od 21 čas, a Zvezda će ponovo biti domaćin.

U ekipi Crvene zvezde Dženkins je bio najefikasniji sa 19 poena, Kalinić je postigao 13. Sa druge strane Mačvan je bio najefikasniji sa 12 poena, dok su po 11 postigli Pavlović i Milosavljević.

Crvena zvezda je vodila od početka do kraja utakmice, a Partizan nije uspeo nijednom da izjednači. Najviše što su crno-beli uspeli da urade jeste da u jednom trenutku priđu na poen zaostatka, ali je tada Kalinić sjajno zaigrao i u napadu i u odbrani, održao Zvezdu u životu i doprineo tome da ekipa prelomi utakmicu.

Partizan je od 16. minuta igrao bez Nikole Milutinova, koga je u jednom duelu Jaka Blažič pogodio prstom u oko. Centar crno-belih je posle toga sedeo na klupi, ali se nije pomerao i skoro sve vreme je imao peškir preko glave.

Utakmica je odigrana u prepunoj hali Pionir, pred navijačima Zvezde i protekla je bez incidenata.

Zvezda je prvo poluvreme odigrala sa više energije i angažovanja. Crveno-beli su u početku iskoristili nešto slabije postavljenu odbranu Partizana i poveli sa 8:0 i 10:2, ali su crno-bele tada "u životu" držali Pavlović i Mačvan.

Partizan je uspeo da priđe na dva poena zaostatka, 10:8, ali tada je Blažič postigao "trojku", a onda dao i koš i dodatno bacanje, da bi mu se posle priključili Vilijams i Dženkins, tako da je Zvezda stekla 13 poena prednosti u prvom poluvremenu, 24:11 pred kraj prve četvrtine.

Mačvan je do kraja prvih 10 minuta postigao dva penala, tako da je Zvezda na prvi mali odmor otišla sa 11 poena prednosti.

Pavlović je početkom druge četvrtine bio jedini igrač Partizana koji je postizao poene. Crno-beli nisu uspevali da odgovore na presing odbranu Zvezde, ali nisu uspevali ni odbranom da zaustave nalete domaćina, niti da uspostave ravnotežu u skoku. Sredinom druge četvrtine Blažič je tokom jednom duela pogodio prstom u oko Milutinova i tada je centar Partizana morao da izađe iz igre. Do poluvremena su oba tima grešila, Partizan je uspevao da priđe na pet poena zaostatka, ali je Zvezda čuvala prednost i na poluvreme otišla sa sedam poena razlike, 38:31.

Najdominantniji igrač Zvezde u dosadašnjem toku sezone Boban Marjanović izašao je iz igre početkom druge četvrtine, a nije ulazio u igru ni u trećoj.

Partizan se u drugom poluvremenu odlučio na zonsku odbranu, a Zvezda je to pokušavala da probije šutevima iz daljine. Crveno-beli su čuvali prednost, a Partizan je poene postizao u serijama raspoloženih igrača.

U trećoj deonici to je bio Edo Murić, ali njegov tim nije uspeo da dođe do preokreta, a najbliže što je prišao bilo je na dva poena zaostatka, 51:49. U tim trenucima Zvezdu je vukao Kalinić, koji je prvo pogodio "trojku" za vođstvo od šest poena, 51:45, a onda je nešto kasnije dao težak koš, a onda je imao blokadu i tako zadržao nalet Partizana.

Crno-beli su u poslednjim sekundama treće četvrtine smanjili na 55:52 trojkom Džoša Akojona, a onda su početkom poslednje četvrtine i prišli na poen zaostatka, 55:54 posle koša Dragana Milosavljevića.

U poslednjoj četvrtini ponovo je zaigrao Marjanović, ali je igra Zvezde tada zavisila najviše od Kalinića, koji je sjajno igrao na oba kraja terena i svojom energijom vukao ceo tim. Partizan je retko uspevao da dođe do koša, a Zvezda je uspevala da postiže poene i tako polako povećavala razliku, da bi posle poena Marjanovića i Kalinića tri minuta pred kraj došli do devet poena prednosti, 68:59, i tako konačno prelomili meč.

Druga utakmica igra se sutra od 21 čas u hali Pionir i Zvezda je ponovo domaćin. U drugom polufinalu igraju Budućnost i Cedevita, a podgorički tim vodi sa 1:0 u seriji.

TOK MEČA

22:37 - Partizan serijom 5:0 pripretio - 71:64Marinković je sa pet vezanih poena u svega 20-tak sekundi smanjio rezultat na 71:64 i donekle ugrozio prednost Crvene zvezde.

22:34 - Zvezda je u finišu poslednje četvrtine prelomila meč - 71:59Poeni Dženkinsa uz prekršaj i Zvezda na dva minuta pre kraja definitivno lomi meč u svoju korist - 70:59. Vujošević je izveo neke bitne igrače na klupu i po svemu sudeći čuva ih za drugi meč koji se igra dan kasnije.

22:29 - Marjanović doneo prednost Zvezdi - 67:59MVP Evrolige Boban Marjanović doneo je Zvezdi neophodnu sigurnost u odbrani i rešio jedan napad za 67:59 u 37. minutu.

22:25 - Kalinić novom trojkom odvodi Zvezdu na devet poena - 63:56Trojka Nikole Kalinića za 63:56 u 35. minutu igre.

22:19 - Bobi Marjanović se vratio u igru - 57:54Boban Marjanović, MVP Evrolige, igrao je prvih deset minuta, a onda ga nije bilo u naredne dve četvrtine. Vratio se u 32. minutu. Partizan takođe igra bez centara veći deo meča. Milutinov je povređen, a Đumić je igrao svega nešto manje od minuta.

22:15 - Akojon trojkon unosi dramu - 55:52Poslednji napad u trećoj četvrtini Partizan je iskoristio na najbolji mogući način, Džoš Akojon je pogodio trojku i smanjio rezultat na 55:52. Ujedno to je krajnji rezultat posle 30 minuta igre.

22:13 - Kaliniću pripada finiš treće četvrtine - 55:49Kalinić je postigao pet vezanih poena za Crvenu zvezdu, udario blokadu Akojonu pri kontri, pa je Crvena zvezda posle poena Cirbesa ponovo na komotnijoj razdaljini.

22:09 - Andrić vezao četiri poena za minus tri Partizana - 48:45Crvena zvezda je stala u napadu, što je Partizan iskoristio i preko Mihajla Andića postigao četiri vezana poena za 48:45. Dejan Radonjić je zatražio tajm-aut. I dalje u ekipi Crvene zvezde nema Bobana Marjanović, a u dresu Partizana nema Nikole Milutinova.

22:03 - Zvezda ponovo u seriji - 45:37Tri poena Mitrovića i dva Dženkinsa doneli su crveno-belima ponovo osetnije vođstvo - 45:37 u 26. minutu igre.

21:59 - Malo poena na početku treće četvrtine - 40:37Četiri poena Ede Murića doneli su Partizanu tri poena zaostatka u 25. minutu.

21:40 - Bobi Marjanović nije ulazio u igru, Milutinov povređen

Milutinov leži na parketu posle udarca Blažiča, Foto: Kurir sport
Milutinov leži na parketu posle udarca Blažiča, Foto: Kurir sport

Obe ekipe imaju određenih problema na centarskim pozicijama. Marjanović je odigrao prvih deset minuta, ali do kraja druge četvrtine nije ulazio u igru. Sa druge strane Milutinova je udario Blažič u skoku za loptu sredinom četvrtine i od tada nije ulazio u igru.

21:39 - Prvo poluvreme završeno sa sedam poena prednosti za Zvezdu - 38:31Poenima Luke Mitrovića Crvena zvezda je završila prvih 20 minuta utakmice sa sedam poena prednosti - 38:31.

21:37 - Prve čarke na terenu, pokoškali se Vilijams i Murić - 36:31

Koškanje Vilijamsa i Murića, Foto: Kurir sport
Koškanje Vilijamsa i Murića, Foto: Kurir sport

Tenzije na terenu u finišu druge četvrtine. Posle kontre Crvene zvezde pokoškali su se Markus Vilijams i Edo Murić, Slovenac je napravio prekršaj nad Amerikancem, a ovaj se uneo u lice. Srećom, sve se brzo smirilo, a trener Partizana Duško Vujošević izveo je Murića kako bi dodatno smanjio tenzije.

21:34 - Partizan prišao na pet poena minusa - 36:31Poenima sa linije penala Mačvana i Milosavljevića Partizan je u 18. minutu smanjio na pet poena minusa -36:31. Zvezda bez rešenja u napadu u ovim trenucima.

21:28 - Milosavljević i Murić naterali Zvezdu na tajm-aut - 34:27Trojkom Murića i poenima Milosavljevića Partizan je u 16. minutu smanjio zaostatak na 34:27. Reagovao je trener Crvene zvezde Dejan Radonjić i pozvao tajm-aut.

21:22 - Pavlović održava Partizan u vođstvu - 28:18Zvezda mnogo raznovrsnija u napadu, dok u Partizanu samo Pavlović uspeva da pogodi koš. Do sada 11 poena od 18.

21:16 - Partizan katastrofalan u šutuZvezda ima mnogo bolji šut, 64 odsto za dva poena i 43 za tri poena. Partizan je katastrofalan u šutu, za dva poena 30 odsto, za tri 17 odsto. Zvezda sa 12 skokova ima tri skoka više u odnosu na rivala.

21:15 - Mačvan zaključio prvu četvrtinu - 24:13Prvih deset minuta igre Zvezda je rešila u svoju korist sa 24:13. Poslednje poene postigao je Milan Mačvan sa linije penala. Jović nije iskoristio poslednji napad domaćina.

21:14 - Dženkins doneo Zvezdi dvocifrenu prednost - 24:11Razigrala se Zvezda u finišu prvog perioda, Dženkins je vezao četiri poena za 24:11 u 10. minutu.

21:09 - Mačvan i Milutinov prekidaju seriju Zvezde - 16:11Milan Mačvan sa dva poena i Milutinov sa jednim slobodnim bacanjem prekidaju mini seriju Zvezde i smanjuju na 16:11.

21:06 - Blažič pogađa trojku, potom koristi kontru - 16:8Slovenački reprezentativac Jaka Blažič postigao je prvo trojku, potom iskoristi kontru za 15:8. Sa dodatnim slobodnim bacanjem i šest vezanih poena Zvezda je povela 16:8, a Partizan zatražio prvi tajm-aut.

21:03 - Pavlović vraća Partizan u igruAleksandar Pavlović se razigrao, postigao trojku, potom i dva plus jedan.

21:00 - Trojkom Vilijamsa Crvena zvezda je otvorila utakmicuDve trojke Markusa Vilijamsa donele su Crvenoj zvezdi vođstvo 8:0 Milutinov je posle nešto više od jednog minuta postigao prve poene za Partizan.

Duško Vujošević, Foto: Kurir sport
Duško Vujošević, Foto: Kurir sport

20:36 - Delije vređale Mačvana i Pavlovića

Delije, Crvena zvezda, Foto: Kurir sport
Delije, Crvena zvezda, Foto: Kurir sport

Navijači Crvene zvezde uvredama su dočekali košarkaše Partizana, a na meti su posebno bili Milan Mačvan i Aleksandar Pavlović.

20:25 - Partizanov sektor D zauzeli navijači Crvene zvezde

Delije, Crvena zvezda, Foto: Kurir sport
Delije, Crvena zvezda, Foto: Kurir sport

Ako je i postojao gram sumnje da navijača Partizana, kao što je najavljeno, neće biti na večerašnjoj utakmici, sada je i definitivno jasno da se to neće desiti. Sat vremena pre početka utakmice policija i redari nisu napravili prsten i "rupu" gde bi uveli navijače gostujućeg tima. U sektoru D, gde su obično navijači Partizana, smeštene su pristalice Crvene zvezde

20:09 -Šta o smeni misle Dejan Radonjić i Duško Vujošević?Pogledajte šta su treneri Crvene zvezde i Partizana Dejan Radonjić i Duško Vujošević dali su zanimljive odgovore na pitanje da li će biti smenjeni u slučaju poraza.

Partizan, košarka, Foto: Kurir sport
Partizan, košarka, Foto: Kurir sport

19:59 - Sistem 2-2-1Večiti rivali polufinalnu seriju igraće na tri pobede. Sve utakmice, koliko god da ih bude igraće se od 21 čas u "Pioniru". U prve dve, danas i sutra, domaćin je Crvena zvezda.Partizan će prvu utakmicu kao domaćin odigrati u subotu 18. aprila, a ukoliko bude potrebno četvrta će se igrati dan kasnije.Eventualna majstorica odigrala bi se u sredu 22. aprila pred Zvezdinim navijačima.

19:48 - KAD JE DERBI IGRAN BEZ NAVIJAČA GOSTIJU: Žandarmerija tukla Delije, u Pioniru pala tribina

Atmosfera koja se stvara pred početak polufinalne serije košarkaške ABA lige između Crvene zvezde i Partizana u mnogome podseća na situaciju koja je 2006. godine tokom drugog meča finala plej - ofa srpske lige dovela do prekida i pada dela tribina na kom su bili navijači Crvene zvezde.

19:17 - PEŠIĆ PRED DERBI: Partizan je mladost zamenio iskustvom, a Zvezda igra fantastičnu sezonu

Trener košarkaša Bajerna, poslednji zlatni selektor Jugoslavije i bivši strateg Crvene zvezde Svetislav Pešić, očekuje neizvesne duele crveno i crno belih u polufinalu plej - ofa ABA lige.

Svi derbiji ABA lige

Radonjić: Idemo, meč po meč

Trener Crvene zvezde Dejan Radonjić istakao je da će njegov tim ići jedan po jedan meč i da veruje da može da nastavi sa igrama koje su ga krasile u dosadašnjem delu sezone.

„Mi smo fokusirani na prvi meč. Dobro se poznajemo, ali se može očekivati igra koja bi nama omogućila da budemo bolji od veoma kvalitetnog Partizana“, naglasio je Radonjić.

Vujošević: Samo da uslovi budu regularni

Partizan je poslednjih sezona u svakoj seriji koju je igrao sa Crvenom zvezdom izašao kao pobednik, zbog čega se naglašava da je njihov rival trenutno samo blagi favorit.

„Dobro se poznajemo da ne bismo pravili iznenađenja koja bi bila veća za nas, nego za protivnika. Očekujem da uslovi budu regularni, da najbitniji budu igrači na terenu, i ko bude bolji pobediće“, istakao je trener Partizana Duško Vujošević.

Nema karata za gostujuće navijače

Iako se činilo da će ovoga puta tenzije izostati, to se nije desilo zbog razmirica oko podele karata. Na početku sezone dogovoreno je da klubovi za utakmice na kojima su domaćini ustupe po 500 karata svom ’večitom’ rivalu, ali je Crvena zvezda od toga odustala, istakavši da želi da iskoristi prednost domaćeg terena na najbolji mogući način. Partizan je odgovorio saopštenjem u kojem je naglasio da nijedan navijač ’crveno-belih’ neće ući u halu kada taj klub bude domaćin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track