SELEKTOR KEIROŠ SMATRA DA FUDBALERI IMAJU PRAVO NA SVOJ STAV! Prvi as SARDAR AZMUN osudio represiju i PODRŽAO PROTESTE u Iranu
Foto: Reuters

mundijalska groznica

SELEKTOR KEIROŠ SMATRA DA FUDBALERI IMAJU PRAVO NA SVOJ STAV! Prvi as SARDAR AZMUN osudio represiju i PODRŽAO PROTESTE u Iranu

Mundijal 2022 -

Selektor fudbalske reprezentacije Irana Karlos Keiroš izjavio je da njegovi igrači imaju "pravo da iznesu svoj stav" tokom Svetskog prvenstva u Kataru, povodom protesta koji traju već dva meseca u Iranu.

"Svako ima pravo na svoj stav. Sve dok se prati duh igre i zakoni Fifa svaki igrač ima pravo da se izrazi", rekao je Keiroš na konferenciji za novinare.

"Neki fudbaleri kleče pre početka meča, neki se slažu sa tim, neki ne. Ista je situacija i kod iranskih igrača. Ne dolazi u obzir da za iransku reprezentaciju važe drugačija pravila", dodao je on.

Više od dva meseca traju protesti u Iranu, nakon smrti 22-godišnje Maše Amini, koja je uhapšena zbog kršenja strogog kodeksa oblačenja koji zahteva da žene u Iranu nose islamski veo u javnosti.

Nekoliko iranskih reprezentativaca izrazilo je podršku protestima noseći crne narukvice tokom utakmica ili odbijajući da pevaju nacionalnu himnu.

Sardar Azmun
foto: Reuters

Prva zvezda reprezentacije Sardar Azmun je u nekoliko poruka na društvenim mrežama izrazio podršku protestima i osudio represiju u svojoj zemlji.

Njegov nalog na Instagramu, koji prati više od pet miliona ljudi, bio je nedostupan nekoliko dana, pre nego što je ponovo aktiviran.

"Igrači žele da se bore za svoj san, a to je plasman u drugu rundu takmičenja. Iran je šest puta učestvovao na SP i nikada nije prošao grupu. Oni su skromni ljudi, jedino što žele jeste da sami stavraju istoriju", rekao je Keiroš.

Iran će na Svetskom prvenstvu igrati u Grupi B, zajedno sa Engleskom, Velsom i SAD!

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track