KLJUČA U GRUPI F! Evropski obračun na Al Rajanu: Hrvatskoj dovoljan BOD protiv Belgije, ali pita se i Maroko...
Foto: Dado Đilas

KATAR 2022

KLJUČA U GRUPI F! Evropski obračun na Al Rajanu: Hrvatskoj dovoljan BOD protiv Belgije, ali pita se i Maroko...

Mundijal 2022 -

Derbi pretposlednjeg dana grupne faze Mundijala u Kataru igraju selekcije Hrvatske i Belgije u grupi F.

Nakon sporog početka i remija bez golova protiv Maroka, fudbaleri Hrvatske ubedljivo su pobedili Kanadu sa 4:1, te tako stekli znatnu prednost u odnosu na današnjeg rivala pred odlučujući duel.

S druge strane, Belgiju ne potresa samo kriza igre i rezultata na ovom prvenstvu, već i priče o lošim međuljudskim odnosima u svlačionici.

Porazom od Maroka sa 2:0, Belgijanci su došli na rub eliminacije. Ostaje da se vidi da li će reči Kevina De Brujne da su Belgijanci "prestar tim za osvajanje Mundijala" danas dobiti svoju zvaničnu potvrdu.

Kevin De Brujne
foto: EPA

Hrvatskoj remi protiv Belgije garantuje prolaz u osminu finala, dok će njihov današnji protivnik morati da ide na pobedu.

Postoje kalkulacije prema kojima bi i remi u ovom meču doneo Belgiji prolaz, ali je u tom slučaju potrebno da Maroko izgubi od Kanade sa bar tri gola razlike (i da ima manji broj postignutih golova od Belgije), odnosno četiri za siguran prolaz Belgijanaca, što je zaista teško očekivati da može da se dogodi.

Sličnom scenariju mogu se nadati i Hrvati u slučaju poraza od Belgije, s tim da oni imaju znatno bolju gol razliku.

Kanada, Hrvatska
foto: Dado Đilas

Hrvatska nakon dva odigrana kola ima gol razliku 4:1, a Maroko 2:0, uz isti broj osvojenih bodova, jedan više od Belgije.

U slučaju poraza Hrvatske od Belgije, ekipi Zlatka Dalića bilo bi potrebno da Maroko izgubi istom razlikom od Kanade za koju brani fudbaler Crvene zvezde, Milan Borjan ili da Maroko izgubi sa jednim golom razlike više, ali da Hrvatska ima više datih golova.

Nije isključeno da na kraju čak odlučuje i fer-plej, ukoliko Maroko izgubi, a bude imao identičan broj bodova i gol razliku sa Hrvatskom ili Belgijom. U tom smislu najgore stoji Belgija sa četiri žuta kartona, dok Hrvatska i Maroko imaju po dva.

Tabela
foto: Printscreen

Koliko se izjednačen meč očekuje govori i istorija međusobnih duela ova dva rivala. Belgija i Hrvatska odigrale su osam utakmica u ovom veku i svako ima po tri pobede uz dva remija.

Duel Hrvatske i Belgije na programu je od 16 časova.

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track