GDE ĆE IM DUŠA: Roditelji teraju decu od pet godina da se bore skoro do smrti! (FOTO, VIDEO)
Foto: Sebastijan Montalvo Daily Mail

Više od šest miliona takmičara

GDE ĆE IM DUŠA: Roditelji teraju decu od pet godina da se bore skoro do smrti! (FOTO, VIDEO)

Ostali sportovi -
Jesi li dobro? Hoćeš da prekinemo borbu, čuo sam kako sudija pita jednog uplakanog dečaka. Njegov otac je insistirao da se borba nastavi, opisao je jedno iskustvo novinar Sebastijan Montalvo
1 / 3 Foto: Sebastijan Montalvo Daily Mail

Dečji Ultimat-fajt (MMA) ili Pankrejšn (Pankration) sve više osvaja Sjedinjenje Američke Države. Poslednja istraživanja govore da više od šest miliona dečaka i devojčica, od kojih najmlađi imaju jedva pet godina, trenira ovaj sport, a sve na nagovor roditelja, koji teraju decu na borbe uprkos brojnim povredama i još brojnijim suzama, skoro do iznemoglosti i smrti.

Ovu užasnu priču istražili su prethodnih dana britanski novinari koji su došli do frapantnih podataka.

Ultimat-fajt jedna je od najokrutnijih sportskih disciplina današnjice. MMA je jedan od najzahtevnijih sportova i predstavlja mešavinu borilačkih veština kao što su boks, rvanje, tajlandski boks, džudo, brazilski džiu džicu...

Protivnici ovog sporta, kojeg često nazivaju i "ljudska borba petlova", tražili su pre pet godina da se ovaj sport zabrani za decu, ali guverneri američkih država nisu hteli ni da čuju za to. Deca se bore u istom ambijentu kao i odrasli, u takozvanom oktagonu, koji je osvetljen, a brojna publika u mraku navija za što žešću borbu.

Borbe dece organizovane su svake nedelje, mnogi od njih ne nose zaštite za glavu, a jedino što imaju od sportske opreme su tanke rukavice.

Jedan od najpoznatijih boraca je sedmogodišnji Kristofer Arej, koji je zbog svoje neustrašivosti dobio nadimak "Sakupljač ruku" (The Arm collector).

Novinar i fotoreporter Sebastijan Montalvo opisao je za Si-En-En ono što je zabeležio dok je proputovao celu zemlju i sakupio gomilu fotografija borbi predškolske dece.

"Jesi li dobro? Hoćeš da prekinemo borbu", čuo sam kako sudija pita jednog uplakanog dečaka. Njegov otac je insistirao da se borba nastavi", opisao je jedno iskustvo Montalvo i potom nastavio:

"Roditelji imaju prenaglašen takmičarski duh. Oni vole svoju decu sto odsto i "samo žele da njihova deca pobede", ništa drugo. Posle svakog meča klinci bi trebalo da se rukuju. Jedan otac je počeo da viče na svog sina zato što nije želeo da se rukuje posle poraza".

Decu često prate povrede, najčešće su u pitanju kontuzije i potresi mozga, lomovi ruku i nogu, ali i pored toga nije retka pojava da se deca bore bez kaciga.

Kritičari ovaj sport nazivaju varvarskim, strahuju za bezbednost i brinu se za zdravlje i kakav će efekat imati treniranje i borba na razvoj i ponašanje dece, ali za sada nema nagoveštaja da će se išta promeniti i da će ovaj sport možda biti zabranjen za decu.

http://www.youtube.com/watch?v=4yy-QlFXOr0
http://www.youtube.com/watch?v=FW_QR4KeSp4

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track