VODIČ KROZ EP ZA RUKOMETAŠE: Srbija vreba iz drugog plana
Foto: RSS

Najava kontinentalnog šampionata

VODIČ KROZ EP ZA RUKOMETAŠE: Srbija vreba iz drugog plana

Ostali sportovi -
Uz domaćina Dansku među glavne favorite kontinentalnog šampionata ubrajaju se Španija, Francuska i Hrvatska, dok će srebrni sa prošlog Prvenstva svoju šansu vrebati iz drugog plana

BEOGRAD - Oči ljubitelja rukometa, svega nekoliko nedelja posle Beograda i Srbije gde su rukometašice osvojile srebro na SP, biće okrenute ka Danskoj gde u nedelju počinje Evropsko prvenstvo za rukometaše.

Već na prvi pogled jasno je da se 16 takmaca na šampionatu kontinenta, koji će trajati do 26. januara, može svrstati u nekoliko grupa, da su kao i godinama unazad glavni pretendenti za tron Danci, Španci, Francuzi i Hrvati, a da šansu iz prikrajka vrebaju: Srbija, Mađarska, Island, Norveška...

Selektor Matić je poveo na put 18 igrača od kojih će 16 biti u sastavu. Tim je spoj mladosti i iskustva, a čini se da će glavno oružje biti čvrsta odbrana. Kombinacija odbrane 6-0, ili 5-1, iz kojih se razvijaju brze kontre, filozofija su selektora koji je svoj rukometni vek gradio na Zapadu i ima znanje šta znači moderan rukomet.

Vladan Matić, Foto: Fonet
Vladan Matić, Foto: Fonet

Zbog činjenice da se u njoj nadmeće Srbija, ljubitelji rukometa u našoj zemlji naviše pažnje u prvoj fazi obratiće na grupu C koja se igra u Arhusu. Četa novog selektora Vladana Matića, koja brani srebrnu medalju sa šampionata u Beogradu, za rivale će u prva tri meča imati Francusku, Poljsku i Rusiju.

Poljska, prvi rival "Orlova" je dobro poznat rival za Srbiju. Okosnica reprezentacije igra u timu Kielca, što je najveća snaga ove selekcije. Šampionat je veoma važan za Poljake jer su domaćini na sledećem, gde će sigurno želeti da osvoje medalju, ako ne već sada pošto nikada do sada nisu stigli do odličja. Upravo ovaj meč će biti od velikog značaja po nastavak šampionata. U slučaju pobede, izabranici selektora Matića mogli bi do polufinala, u slučaju poraza taj put bi bio znatno otežan.

Francuska je već godinama u vrhu, samo u Beogradu nisu stigli do medalje u poslednja četiri šampionata. Sada se u tim vratio Omejer , a mnogi smatraju da tim predvođen Nikolom Karabatićem u Danskoj ima poslednju šansu da se vratu u vrh.

Rusija je igrala četvrtfinale poslednjeg Prvenstva sveta, ali ako pitate stručnjake taj rezultat „zbornaje“ je samo plod mnogih stvari koje su im išle na ruku. Pred nadmetanje u Danskoj, malo ko smatra da je Rusija sposobna da se domogne drugog kruga.

Grupa A igra se u Herningu, a čine je Danska, Češka, Austrija i Makedonija. Grupa B stacionirana je u Alborgu gde će se takmičiti Španija, Island, Mađarska i Norveška. Konačno, grupa D koju čine Hrvatska, Švedska, Crna Gora i Belorusija, igraće se u Kopenhagenu.

Po tri najbolje plasirane ekipe iz grupa prolaze dalje, a naša grupa C se ukršta sa grupom D. Dve najbolje ekipe iz ove dve grupe igraće u polufinalu 24. januara. U drugu fazu će biti preneseni bodovi iz susreta sa reprezentacijama koje se plasiraju za dalji tok šampionata.

Kao domaćin Danska je, ne samo zbog činjenice da je aktuelni šampion Evrope iz Beograda, prvi favorit turnira. Pred 14.000 navijača Danci u prvoj fazi, u kojoj su nosioci grupe A sa Makedonijom oslabljenom povredama, Češkom bez Filipa Jihe i Austrijom, koja teži lepršavom rukometu, ne bi trebalo da imaju ništa više od jačih treninga.

Nešto slično može se reći i za vodeći tim Grupe B. Španija je najjači tim u konkurenciji Mađarske, Islanda i Norveške i ne bi trebalo da ima problema da se kao prva nađe u drugom krugu. Norvežani se kao i Islanđani nadaju boljem rezultatu u odnosu na poslednja takmičenja, ali je Mađarska na papiru nešto kvalitetniji tim.

Za kraj, nekoliko reči o Grupi D gde će Hrvatskoj pokušati da se suprotstave Švedska, Belorusija i Crna Gora. Već na prvi pogled jasno je da su Hrvati prvi favoriti grupe, ali je pitanje mogu li „kockasti“ konačno dalje od trećeg mesta na kontintu.Najveći problem za tim jednog od dva naša suseda iz ove grupe biće činjenica da se u prvoj fazi sastaju sa Švedskom. Ne toliko zbog snage tima koji se posle pada sa vrha i nestanka, polako vraća na veliku scenu, već što se zbog blizine Danske, očekuje da Šveđani imaju veliku podršku navijača i da se što bi naš narod rekao „osećaju kao kod kuće“.

Belorusija želi da započne put redovnog učešća na prvenstvima kontinenta, dok Crna Gora zbog smene generacija i povreda ključnih igrača u Danskoj ima male šanse da napravi ozbiljniji rezultat, pa čak i da se plasira u drugu fazu.

Sastav tima

Selektor Srbije Vladan Matić poveo je put Danske sledeće igrače.

Golmani: Darko Stanić (Metalurg), Slaviša Đukanović (San Rafael), Strahinja Milić (Vardar).

Leva krila: Ivan Nikčević (Visla), Nemanja Ilić (Tuluz).

Desna krila: Rajko Prodanović (Rajn Nekar Leven), Bogdan Radivojević (Flensburg).

Desni bekovi: Marko Vujin (Kil), Nemanja Zelenović (Celje).

Levi bekovi: Draško Nenadić (Flensburg), Momir Rnić (Gepingen), Momir Ilić (Vesprem), Miljan Pušica (Vojvodina).

Srednji bekovi: Nikola Manojlović (Rajn Nekar Leven), Petar Nenadić (Visla), Uroš Mitrović (Bern Muri).

Pivotmeni: Rastko Stojković (Meškov Brest), Alem Toskić (Vardar).

Raspored utakmica

Grupa A

12. januar

Češka – Austrija 18.00

Danska – Makedonija 20.30

14. januar Makedonija – Češka 18.15

Austrija – Danska 20.30

16. jauar

Makedonija – Austrija 18.15

Danska – Češka 20.30

Grupa B

12. januar

Island – Norveška 16.00

Španija – Mađarska 18.15 14. januar

Mađarska – Island 18.00

Norveška – Španija 20.15

16. januar

Španija – Island 18.00

Mađarska – Norveška 20.15

Grupa C

13. januar

Srbija – Poljska 18.00

Francuska – Rusija 20.15 15. januar

Rusija – Srbija 18.00

Poljska – Francuska 20.15

17. januar

Poljska – Rusija 18.00

Srbija – Francuska 20.30

Grupa D

13. januar

Hrvatska – Belorusija 18.00

Švedska – Crna Gora 20.15

15. januar

Crna Gora – Hrvatska 18.00

Belorusija – Švedska 20.15

17. januar

Hrvatska – Švedska 18.00Belorusija – Crna Gora 20.30

Kladionice (izvor: Vilijam Hil)

Pobednik Evropskog prvenstva

Danska 2.50

Španija 3.75

Hrvatska 5.50

Francuska 6.50

Mađarska 26

Poljska 26

Island 41

Srbija 41

Švedska 41

Norveška 67

Rusija 67

Češka 67

Makedonija 151

Crna Gora 251

Austrija 501

Belorusija 501

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track