BRANKO PETROVIĆ RONI ZA GINISA: Bez vazduha 20 minuta!
Foto: Rts

Medicinsko čudo iz Srbije

BRANKO PETROVIĆ RONI ZA GINISA: Bez vazduha 20 minuta!

Ostali sportovi -
Branko zvani vodeni čovek, na treningu ispod površine vode je bio 20 minuta. To je talas koji bi trebalo da ga odvede i u Ginisovu knjigu, jer planira da ostvari rekord od 23 minuta

BEOGRAD - Nema ni škrge, ni krljušti, a ni bocu za kiseonik. Ipak, ispod površine vode, bez vazduha, bio je 20 minuta. U zadržavanju daha, Branku Petroviću nema ravnog. Prkosi i zakonima medicine. Sprema se za Ginisovu knjigu, jer planira da ostvari rekord od 23 minuta.

Za njega kažu da je medicinsko čudo. Zagonetka za mnoge lekare. Trenira, za naše podneblje, neobičan sport.Državni rekord obarao je 15 puta, a svetski tri puta. Možemo reći da živi život punim plućima. Upoznajte Branka Petrovića.

Nema ni škrge, ni krljušti, a ni bocu za kiseonik. Ipak, ispod površine vode, bez vazduha, bio je 10 minuta. U zadržavanju daha, ostavio nas je bez daha! Na pitanje kako to postiže, odgovara - lako.

„Jedino to što se razlikuje od drugih sportova je to što privikavate svoj organizam, telo na nedostatak kisenika, odnosno hipoksiju. A sve ostalo je manje više slično, ostalim sportovima“, kaže Petrović.

Ronjenje na dah ili statička apnea. Disciplina u kojoj Branku nema ravnog. Prkosi i zakonima medicine. Naučnici kažu da čovek gubi svest sa 70 posto kiseonika u plućima.

Foto: Printscreen RTS
Foto: Printscreen RTS

„Ja sam dostigao 31 posto, što po zvaničnoj medicini izaziva teška oštećenja mozga i potpunu nesvesticu, znači odumiranje moždanih ćelija. Međutim, čak i u toj situaciji moj mozak je odlično funkcionisao i ne samo to, imali smo dogovor da na pitanja odgovaramo neverbalnim signalima, pomeranjem prstiju, davanjem nekih odgovora, što sam kompletno ispunio te testove“, objašnjava Branko.

Branko trenira tri puta dnevno - teretana, meditacija, bazen.

Deset minuta pod vodom, za organizam je veći stres od napora koji ima maratonac posle trke. Deluje opasno.

„Nikako ne bih rekao da je ovo opasan sport. Rekao bih da je ovo jedan divan sport, kojim mogu da se bave svi ljudi svih uzrasta“, zaključuje Petrović.

Kaže da svaki čovek pod vodom može da izdrži tri i po minuta, samo da se ne uspaniči.

Branko zvani vodeni čovek, na treningu ispod površine vode je bio 20 minuta. To je talas koji bi trebalo da ga odvede i u Ginisovu knjigu, jer planira da ostvari rekord od 23 minuta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track