DRAŽINI ČETNICI: Profesor Aca, Bora Stanković i Rajko Mitić uz Mihailovića!

Drugi svetski rat

DRAŽINI ČETNICI: Profesor Aca, Bora Stanković i Rajko Mitić uz Mihailovića!

Ostali sportovi -
Uspešni srpski sportisti i treneri tokom Drugog svetskog rata bili simpatizeri kraljeve Jugoslovenske vojske u otadžbini

Slavne ličnosti.Veliki broj uspešnih srpskih sportista i umetnika tokom Drugog svetskog rata bio je naklonjen kralju i Jugoslovenskoj vojsci u otadžbini, koju je predvodio Dragoljub Mihailović. Malo ljudi u Srbiji danas zna da su srpske sportske legende - pokojni Aleksandar Aca Nikolić, bivši generalni sekretar FIBA Borislav Stanković i prva zvezda Crvene zvezde Rajko Mitić bili ilegalni pripadnici Ravnogorskog pokreta u Beogradu.Aleksandar Aca Nikolić bio je omladinac i član Štaba 501, pokreta Jugoslovenske ravnogorske omladine. U vreme SFRJ profesor Nikolić postao je jedan od glavnih tvoraca jugoslovenskog košarkaškog čuda. Bio je utemeljitelj jugoslovenske košarkaške škole. Pod njegovim vođstvom osvojene su prve medalje na evropskim i svetskim prvenstvima šezdesetih godina prošlog veka.Još jedna košarkaška legenda, student veterine tokom Drugog svetskog rata Bora Stanković bio je beogradski ravnogorski ilegalac. Ilegalac je bio i jedan od najčuvenijih posleratnih fudbalera Rajko Mitić. Preciznije rečeno, Mitić je bio komandant brigade beogradskih ravnogorskih ilegalaca. Spasao se zahvaljujući fudbalu, pa je iz predratnog BSK sa većinom prešao da igra za Crvenu zvezdu. Zanimljivo je da su se „bskovcima“ u Crvenoj zvezdi pridružili i fudbaleri Jugoslavije, drugog velikog predratnog beogradskog kluba.Ove podatke izneo je u javnost publicista Miloslav Samardžić na sajtu Pogledi.

Aca Nikolić
Aca Nikolić

Borislav Stanković
Borislav Stanković

Rajko Mitić
Rajko Mitić

Slovenci i HrvatiŠTUKELJ I SPAVENTI ILEGALCIDa nisu samo srpski sportisti podržavali Ravnogorski pokret, svedoči i podatak iz Slovenije. Leon Štukelj, osvajač prve olimpijske medalje za Jugoslaviju 1932. godine, bio je „ravnogorac“, kao i njegov zemljak Aleksandar Bajt, čuveni ekonomista. Dubrovčanin Šime Spaventi bio je ilegalac, a jedno vreme i pripadnik Dubrovačke četničke brigade. Njegovog brata ubile su ustaše, a on je posle rata postao onkolog i član Jugoslovenske akademije znanosti i umetnosti u Zagrebu.

Legende velike sceneSIMPATIZERI MIJA I NOVAKMiloslav Samardžić piše da je i legenda srpskog glumišta Mija Aleksić celo leto 1944. godine proveo na Gledićkim planinama, na kursevima za ravnogorsku omladinu. Njegove kolege Ljubiša Bačić, Mića Tatić i Žika Milenković bili su u propagandnoj sekciji Čegarskog korpusa. Čuveni scenarista Novak Novak (Novaković), poznat po kultnoj seriji „Pozorište u kući“, bio je simpatizer četnika, kao i glumac Dragutin Dobričanin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track