MILORAD ČAVIĆ: Deda mi se ubio zbog depresije, ali ja sam je pobedio!
Foto: Nebojša Mandić

Izborio se sa problemom

MILORAD ČAVIĆ: Deda mi se ubio zbog depresije, ali ja sam je pobedio!

Ostali sportovi -
Nasledio sam ime od dede koji je zbog depresije izvršio samoubistvo kada mi je otac bio mali, pa mi je depresija valjda i u krvi, ali sam naučio da se izborim sa njom na pozitivan i konstruktivan način, rekao je najbolji srpski plivač

Najbolji srpski plivač Milorad Čavić istakao je da je svestan kroz kakav pakao prolazi nekadašnji plivački šampion Jan Torp, čija je sudbina poslednjih dana jedna od glavnih tema svetskih medija.

Torpa je pre nekoliko dana pronašla policija kako luta ulicama i odvela ga u bolnicu gde ga čeka rehabilitacija i pokušaj da se izleči od depresije.

"Jan Torp nije ni prvi ni poslednji sportista koji pati od depresije po završetku karijere. Poznajem ga preko deset godina i dobro se sećam kada je sa 17 godina postao najveća zvezda u Australiji ni tada nije umeo da podnese pritisak slave i novca. U ono doba bio je slavniji od bilo kog glumca ili sportiste na tom kontinentu, a paparaci su ga opsedali tako da se žalio da nema privatan život, pogotovo kada je procurila priča da je homoseksualac", rekao je Čavić.

Olimpijski vicešampion iz Pekinga kaže da je i sam morao da se bori sa depresijom tokom karijere.

"Nije velika tajna da sam se i ja borio sa depresijom u toku svoje karijere i posle nje. Nasledio sam ime od dede koji je zbog depresije izvršio samoubistvo kada mi je otac bio mali, pa mi je depresija valjda i u krvi, ali sam naučio da se izborim sa njom na pozitivan i konstruktivan način. Ozbiljno je to stanje i samo neko ko ga je stvarno osetio i preživeo može da razume njenu opasnost, a za vreme pedesetih godina prošlog veka se depresija nije priznavala i čovek je mogao samo "muški" da je istrpi, kako god je on znao."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track