NAJVEĆI SKANDAL U SOČIJU: Rusi slave zlato, Koreanci hoće novo bodovanje

Zimske olimpijske igre

NAJVEĆI SKANDAL U SOČIJU: Rusi slave zlato, Koreanci hoće novo bodovanje

Ostali sportovi -
Korenaci na društvenim mrežama poreknuli kampanju da se Ruskinji Adelini Sotnikovoj douzme zlatna medalja i posle novog bodovanja dodeli najboljoj svetskoj klizačici Kim Jun

Zimske olimpijske igre su zatvorene, ali se i dalje ne stišavaju reakcije nakon što je Adelina Sotnikova osvojila zlatnu medalju u slobodnom programu umetničkog klizanja.

Ruskinja je zlato osvojila ispred najbolje svetske klizačice Kim Jun koja je potom objavila kraj karijere sa samo 23 godine.Dok su Rusi slavili, svi ostali su bili šokirani. Velika većina smatra kako je Koreanka imali zahtevniji program i zaslužila odbranu zlata iz Vankuvera.

Nekoliko dana nakon nadmetanja navijači su sve uvereniji da je Ruskinji zlato dodeljeno iz "domaćinskih" razloga. Posebno je sve naljutila scena u kojoj je 17-godišnja Sotnikova nakon osvajanja zlata pojurila u zagrljaj jednoj od sudija!?

Da stvar bude gora, sudija Alja Šekhovtsova supruga je predsjednika ruskog klizačkog saveza, a među arbitrima je bio i Ukrajinac Juri Balkov, koji je izbačen iz sporta na godinu dana nakon što je pokušao namestiti glasanje na ZOI u Naganu 1998. godine.Međunarodni olimpijski komitet je odbio teorije zavere, ali Koreanka ima vojsku fanova koji su se putem društvenih mreža pobrinuli da svi saznaju za čudne događaje tokom finala.

Američka klizačica Ešli Vagner tvrdi kako novi, anonimni način dodeljivanja ocena nije doprinelo popularnosti umetničkog klizanja. U međuvremenu, skupljeno je milion i po potpisa kojima se traži novo bodovanje, ali je jasno da se tako nešto neće dogoditi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track