PRVI SUSRET DVE LEGENDE: Kasparov posetio Fišerov grob

Počast velemajstoru

PRVI SUSRET DVE LEGENDE: Kasparov posetio Fišerov grob

Ostali sportovi -
Rus i Amerikanac, po mnogima dvojica najboljih šahista svih vremena nikada se nisu sreli zbog čega Rus, koji je obišao grob pokojnog tivala posebno žali

Dve šahovske legende, Gari Kasparov i Bobi Fišer, nikada se nisu uživo srele, ali Rus nije zaboravio pokojnog Amerikanca. Na dan kada bi slavio 71. rođendan, posetio je njegov grob u islandskom gradiću Selfos.

Dvojica verovatno najvećih šahista svih vremena nisu imali priliku da se susretnu, zbog čega 50-godišnji Rus posebno žali.

"Kao što sam napisao u knjizi žalosti, moj veliki san je bio da s njim radim na popularizaciji šahovske igre. Siguran sam, ipak, da nas on, kao legenda, prati na svojevrstan način i podržava u našoj misiji popularizacije šaha", izjavio je Kasparov.Robert Bobi Fišer je zbog problema sa američkim vlastima uzeo je državljanstvo Islanda i počeo da živi u toj zemlji od marta 2005. godine, sve do smrti 17. januara 2008. Fišer će ostati upamćen kao prvi Amerikanac koji je preoteo titulu šampiona jednom Sovjetu (Borisu Spaskom), 1972. godine u meču održanom u Rejkjaviku.

Posle višegodišnje izolacije iz šahovskog sveta, u koju se upustio 1975, Fišer je 1992. pristao da Spaskom pruži priliku za revanš. Velemajstori ponovo su se sastali u Jugoslaviji, na Svetom Stefanu i u Beogradu, a Fišer je ponovo bio uspešniji.

http://www.youtube.com/watch?v=UztHjWyu-xc

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track