SPORT I RELIGIJA: Održano Sportsko sabranje svete Srbije
Foto: Kurir

Manifestacija na Adi ciganliji

SPORT I RELIGIJA: Održano Sportsko sabranje svete Srbije

Ostali sportovi -
Paralelno sa kulturno-umetničkim programom na celom prostoru oko velikog fudbalskog terena (i na njemu) više od 10.000 dece učestvovalo je u turnirima u fudbalu, košarci i odbojci
1 / 3 Foto: Kurir

Dan uoči Svetoga Vasilija Ostroškog (a tim povodom) u nedelju 11. maja Pravoslavno sportsko društvo „Sveta Srbija“ organizovalo je na Adi Ciganliji manifestaciju pod nazivom ”Sportsko Sabranje Svete Srbije”.

Svečanost je počela je Liturgijom koju je služio Patrijarh Irinej sa dvanaest sveštenika i šest đakona na otvorenom, na fudbalskom igralištu. Na liturgiji je bio i Episkop Jegarski Porfirije, počasni predsednik PSD ”Sveta Srbija”, ministar Omladine i sporta Vanja Udovičić i više predstavnika Gradske i Republičke vlasti.

Patrijarh je dva puta besedio, čestitajući Slavu domaćinima i ističući opšti značaj ovog Projekta a zahvalio mu se domaćin Dejan Tomašević predsednik „Svete Srbije“, koji je, pored ostalog, rekao da ako je sudeći po pravilu koje važi kod Srba da je domaćin bogat onoliko koliko mu ljudi dođe na Slavu onda je Sveta Srbija najbogatija.

Posle liturgije izveden je bogat kulturno-umetnički program, koji je prenosio RTS, sa brojnim poznatim ličnostima, među kojima su bili i: Ivana Jordan, Željko Vasić, Neverne Bebe, Bilja Krstić i Bistrik, muzički sastav Đurđevi Stupovi, Ljubivoje Ršumović, AKUD ”Lola”, dečiji sastav Prvog Beogradskog Pevačkog Društva i mnogi drugi.

Program koji je režirao reditelj Narodnog pozorišta iz Beograda, Božidar Đurović, vodili su glumci: Hadži Nenad Maričić i Biljana Đurović.

Paralelno sa kulturno-umetničkim programom na celom prostoru oko velikog fudbalskog terena (i na njemu) više od 10.000 dece učestvovalo je u turnirima u fudbalu, košarci i odbojci i obilazilo Festival sporta. Festival/Sajam sporta imao je oko 20 stanica (”štandova”) sporta na kome su deca besplatno mogli da uživaju u promociji raznih sportova koje su i sami mogli besplatno da probaju. Od starih i drevnih Srbskih sportova koje su promovisali SVIBOR i KUD Štavalj iz Sjenice, deca su se penjala uz veliku Stenu i probala streljaštvo za šta su bili odgovorni pripadnici Policijske jedinice SAJ, a zahvaljujući policiji mogli su i da probaju i jahanje, igrala su zanimljivu košarku sa 3 obruča, fudbal, odbojku, rukomet, igrala šah, vežbala gimnastiku, naše kolo ali i ženski ragbi.

Svi posetioci su imali odličan (i besplatan) ručak sa Vojničkim pasuljem za koji se pobrinulo Ministarstvo odbrane i pripadnici Garde, koji su lepo i dostojanstveno, na tacnama sa salatom i priborom napravili pravo iznenađenje za sve posetioce.Kraj Manifestacije je bio neopisiv rečima, stvarajući neverovatno zadovoljstvo najmlađima i atmosferu sa koncerta Bitlsa ili derbija Zvezde i Partizana. 10ak hiljada dece je posmatralo utakmicu glumaca filma ”MONTEVIDEO” (pojačani fudbalerima Batom Mirkovićem i Dejanom Ilićem) i ”SVETE SRBIJE” u čijim redovima su pored trenere i osnivača Svete Srbije Saleta Stanojevića i Gorana Stevanovića, igrali i Ivica Ilijev, Željko Vasić, bivši vaterpolo reprezentativac i gradski sekretar za Sport Slavko Gak i drugi uz nepristrasno suđenje predsednika PSD SS, Dejana Tomaševića.

Iako revijalnog karaktera, utakmica je prikazala odličan fudbal i borbenost kao na pravim fudbalskim derbijima, na kojoj je postignuto 10 sjajnih golova otprilike podjednako na obe strane.

Sve je ličilo na pravu utakmicu premda ovde nije bio važan pobednik jer su tog dana svi pobedili!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track