Maraton do Cera u čast starim junacima
Foto: Nebojša Mandić

Događaj u znak sećanja na čuvenu bitku

Maraton do Cera u čast starim junacima

Ostali sportovi -
Maratonci AK Plemenito srce kreću danas na put do Tekeriša dug 133 kilometra kako bi položili venac

Ljubav prema otadžbini, poštovanje i slavljenje istorije, želja da se to usadi budućim naraštajima, humanost i sportska krv okupili su pre 14 godina nekoliko entuzijasta u atletski klub Plemenito srce.Upravo naziv pod kojim su se okupili govori kakva je njihova misija. Ove godine 19. avgusta navršava se 100 godina od velike Cerske bitke i taj slavni datum bio je više nego jasan signal članovima atletskog kluba Plemenitog srca da organizuju dvodnevni maraton od Saborne crkve u Beogradu (start je danas u devet časova) do spomen-kosturnice Tekeriš, nadomak planine Cer, kako bi posle 133 kilometara položili venac na mesto na kom su naši preci dali život za otadžbinu.- Trčanje je samo sredstvo, a cilj je daleko dublji. Na Ceru je zauvek ostalo nebrojeno srpskih junaka, boraca koji su životima platili jednu od najvećih pobeda u Velikom ratu. Srpski narod ne sme zaboraviti svoju istoriju i ljude koji su dali život za slobodu - biranim rečima govori o predstojećoj stogodišnjici Milisav Miki Janković, predsednik kluba i učesnik maratona.Hilandar, Kajmakčalan, Kumanovo, Ostrog, Gračanica i brojne druge maratone istrčali su ovi ljudi! Kako, odakle, to nimalo nije jeftino...- Ljudi dobre volje pomažu. Veliku pomoć imamo i od MUP Srbije, koji besplatno obezbeđuje sve naše maratone. Mnogi od njih ne žele da se zna kad pomognu. Verujte, seli smo i dogovorili se za minut da organizujemo maraton u slavu Cerske bitke. Tamo mi je poginuo deda pre sto godina, takve stvari vrede mnogo više od novca - reči su Hadži Miroslava Vasića, direktora maratona.

Maratonci za istoriju... Članovi Plemenitog srca
Maratonci za istoriju... Članovi Plemenitog srca

Učesnici maratonaHadži Miroslav VasićMilisav JankovićStana JankovićDragan PetrovićDragan AnđelkovićŽeljko BlagojevićSlobodan LeontijevićPeđa OstojićDane JaćimovskiVitomir ĐorđioskiMilan StošićTrifun JankovićDragan StamenkovićVeselin Tešić

Srce da pukneKAD ZAPEVAJU DECA S KOSOVAKo su članovi Plemenitog srca najbolje se vidi iz nekoliko podataka. Nikada se niko nije povredio za 14 godina koliko trče maratone na brojne destinacije od istorijskog značaja. Posebno je upečatljiv maraton od Beograda do Moskve (2.450 km) u čast 65. godišnjice pobede nad fašizmom.- U Moskvi nas je dočekala Ivana Žigon s horom koji su činila deca s Kosova i Metohije. To ne mogu rečima da vam opišem. Za takve stvari se živi - kaže član kluba Dragan Petrović, otac najmlađeg člana kluba petomesečnog Andrije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track