SRPKINJE NEMOĆNE: Amerikanke nanele drugi poraz našim odbojkašicama na SP
Foto: Fivb.org

Sa Rusijom za plasman u naredni krug

SRPKINJE NEMOĆNE: Amerikanke nanele drugi poraz našim odbojkašicama na SP

Ostali sportovi -
Selekcija SAD-a je pobedila Srbiju 3:0. Naša selekcija će u nedelju igrati protiv Rusije

VERONA - Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije poražena je od selekcije SAD-a 3:0 (25:22, 25:20, 25:22) u meču 3. kola F grupe druge faze Svetskog prvenstva u Italiji.

Izabranicama Zorana Terzića to je bio drugi poraz na šampionatu, dok su Amerikanke zabeležile šestu pobedu i osigurale plasman dalje. Srpske odbojkašice sutra igraju protiv Rusije od 17 sati i ako žele plasman u narednu fazu, moraju da zabeleže trijumf. Ovaj meč počeće u 17,00 sati.

Amerikanke su ostale na prvom mestu sa 18 bodova, dok je Srbija ostala na 11.Amerikanke su na početku prvog seta povele sa 4:1, ali su srpske odbojkašice uspele da preokrenu na 5:4. Njihove protivnice su na prvi tehnički tajm-aut otišle vođstvom od 8:6 i do sredine seta su čuvale prednost. Ekipa Zorana Terzića je uspela da se vrati u igru (21:21), ali su Amerikanke iskoristile greške protivnica i povele u meču. Na početku drugog seta Amerikanke su imale prednost (10:6), ali je Srbija preokrenula na 15:14 i na kratko čuvala vođstvo, da bi Amerikanke posle toga preokrenule na 22:19. One su do kraja sačuvale vođstvo i stekle dva seta prednosti. Do sredine trećeg seta selekcija SAD je imala minimalno vođstvo, ali je Srbija uspela da izjednači na 16:16. Srbija je povela 17:16, ali su Amerikanke u finišu meča zaigrale angažovanije i zasluženo su stigle do pobede.Selektor ženske odbojkaške reprezentacije Srbije Zoran Terzić rekao je da se nada da će njegova ekipa izvući pouke iz poraza od selekcije SAD i da će u predstojećem meču protiv Rusije odigrati mnogo pametnije.

"Nažalost, kada se u utakmicu uđe sa zaista velikim motivom a ne hladne glave, onda to izgleda ovako na terenu. Ovaj poraz nema preterano veliki značaj, sutrašnja utakmica protiv Rusije je važnija. Nadam se da ćemo svi izvući pouke iz ovog meča i odigrati mnogo pametnije, sa istim motivom i istom energijom", rekao je Terzić. Srbija sutra od 17 časova igra protiv Rusije i potrebna joj je pobeda za plasman u treću fazu takmičenja.

"Skoro ništa od dogovorenog nismo uradili vezano za taktiku, pre svega blokiranja protivnika. SAD igra brzo, ali u pojedinim fazama prosto, a mi nismo uspeli da povežemo nekoliko njihovih napada i namestimo blok i odbranu. Videlo se da su naše igračice tokom celog meča bile stegnute, pravile su veliki broj grešaka", rekao je on. Terzić je istakao da njegova ekipa u završnici setova nije imala napad i da je takva igra protiv ekipe kao što je SAD "samoubistvo, što se videlo po rezultatu". "Videlo se da svaka igračica hoće da pruži maksimum i onda je dolazilo do grešaka, nismo radili ono što radimo na treningu a onda smo pokušavali da uradimo jače od toga, što uvek vodi u grešku i poraz. Završnice prvog i drugog seta praktično nismo igrali", rekao je selektor Srbije. On je dodao da protiv Rusije neće biti laka utakmica, ali da takve ekipe "više leže" Srbiji.

"Mojim igračicama ovo nije prvo veliko takmičenje, sigurno da mogu psihički da se spreme za sutra. Biće to drugačija utakmica, Rusija igra drugačiju odbojku u odnosu na SAD, ali to nije ništa lakše. Ne igraju brzo, ali imaju fantastične, najjače napadače na svetu i biće teško zaustaviti ih", rekao je Terzić. Kapiten Srbije Maja Ognjenović rekla je da njena ekipa nije imala hrabrosti u pojedinim trenucima i da je u duel sa SAD trebalo da uđe hladne glave.

"Ovo je bila dobra utakmica, rezultat govori da su bile ubedljive i moćnije, a s tim se ne bih složila. U završnicama drugog i trećeg seta imale smo dva poena prednosti, što nije malo, ali smo zbog nedostatka hrabrosti gubile ključne poene. Mnogo bi nam značila pobeda, ali ne treba da odustajemo, sutra igramo sa Rusijom i verujemo da čudo može da se desi", rekla je ona. Ognjenović je istakla da je njena ekipa trebalo da uđe u utakmicu hladne glave. "Možda smo mogle hladne glave da uđemo u meč. Bila je prevelika želja, više smo igrale srcem nego glavom, što je u ovakvim utakmicama nedopustivo. Želja i motiv su neosporni, ali je razum i hladna glava u ovom meču trebalo da presudi", rekla je Ognjenović.

TOK MEČAIII setSrbija je bila ravnopravan rival Amerikankama na početku trećeg seta. Amerikanke su potom preuzele inicijativu i povele 10:8, a onda i 12:10. Srbija je uspela da izjednači na 12:12. Srpske odbojkašice su povele 17:16. Amerikanke su u finišu imale prednost od 21:18, ali je Srbija smanjila na 22:21. Međutim, naša selekcija nije uspela da dođe do preokreta i zasluženo je poražena. U trećem setu bilo je 25:22.

II setAmerikanke su bolje krenule i u drugom setu. Do prvog tehničkog tajm-auta bilo je 8:5 za rivalke naše selekcije. Ameikanke su povele i 10:6, a onda je usledio tajm-aut našeg tima. Srbija se probudila i izjednačila na 10:10. Naša selekcija je posle tehničkog tajm-auta povela sa 17:15. Srbija je potom vodila i 18:16, ali je onda usledio veliki preokret Amerikanki, koji su na kraju drugi set dobile s 25:20.

Foto: Fivb.org
Foto: Fivb.org

I setNa startu prvog seta igralo se poen za poen, ali su Amerikanke na prvi tehnički tajm-aut otišle s prednošću od 8:6. Srbija je uspela da se vrati u meč i da izjednači na 10:10. Međutim, Amerikanke su i na drugi tehnički tajm-aut otišle s vođstvom od 16:15. Naša selekcija je povela 20:19, ali su Amerikanke vratile prednost 21:20. Srbija je u finišu prvog seta napravila veći broj grešaka i dozvolila je Amerikanka da ovaj deo meča dobiju 25:22.I set

Foto: Fivb.org
Foto: Fivb.org

TOK MEČA

Plasman u treću rundu obezbediće po 3 selekcije iz obe grupe, koje će formirati 2 grupe sa po 3 selekcije. Pobednici grupa će se plasirati direktno u G i H grupu, dok će drugoplasirane i trećeplasirane selekcije žrebom biti svrstane u G i H grupu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track