JAD I BEDA: Kosovo u MOK, sramota sporta

Brutalno pogazili olimpijsku povelju

JAD I BEDA: Kosovo u MOK, sramota sporta

Ostali sportovi -
Međunarodni olimpijski komitet juče prihvatio nepriznatu državu kao svog punopravnog člana, čiji će sportisti nastupati u Riju 2016. godine

Od utorka 9. decembra Olimpijski komitet Kosova jednoglasnom odlukom primljen je u Međunarodni olimpijski komitet (MOK) iako ova država nije članica Ujedinjenih nacija. Ovo znači da će Kosovo biti učesnik OI u Riju 2016, a naredne godine će biti deo Evropskih igara.Ono što je Kurir najavio još u oktobru sada se obistinilo, a neprijatnu vest dodatno pogoršava činjenica da nijedan član MOK nije bio protiv ove odluke. U prevodu, naši veliki prijatelji Rusija i Kina su nam okrenuli leđa.OKS nije iznenađen- Prijem Kosova u Međunarodni olimpijski komitet nije iznenađenje ni za nas ni za javnost jer je to postalo jasno onog momenta kada ih je Izvršni odbor MOK primio u privremeno članstvo. O tome sam i razgovarao sa predsednikom MOK Tomasom Bahom i izrazio mu naše protivljenje toj inicijativi - rekao je predsednik OKS Vlade Divac za Kurir i dodao:- Mi smo uradili sve što smo mogli i pet godina smo uspevali da blokiramo njihov prijem štiteći Olimpijsku povelju. Sve smo to radili u koordinaciji sa nadležnim državnim organima u našoj zemlji. Prvi čovek srpskog olimpijskog komiteta izrazio je nezadovoljstvo zbog odluke MOK.- Nismo zadovoljni ovom odlukom, ali kao sportska, a ne politička organizacija, kao članica MOK i u interesu naših sportista, moramo da nastavimo da se, kao i do sada, bavimo svojim primarnim zadacima, razvojem sporta u Srbiji i građenjem rezultata.Znam da niste srećniPredsednik MOK Tomas Bah ima drugačije viđenje stvari od prvog čoveka našeg OK.- Još u Bangkoku na sednici ANOK sam lično zahvalio Vladu Divcu na razumevanju. Hvala mu što je shvatio interese sportista sa Kosova i što ih je stavio ispred nekih ličnih interesa, pa je sve prošlo mirno i u prijateljskom duhu. Predsednik OKS naravno nije bio srećan zbog ove odluke - rekao je Bah.

Predrag SimićSRBIJA SE OBAVEZALAPredrag Simić, profesor na Fakultetu političkih nauka, kaže da ni Srbija nije dizala glas protiv ulaska Kosova u MOK, te da to ne treba očekivati ni od njenih država prijatelja.- Članstvo Kosova u MOK je nešto čemu se ni Srbija nije suprotstavljala, pa je iluzorno očekivati da se Rusija i Kina pobune. Takođe, Srbija se potpisivanjem briselskog sporazuma obavezala da neće kočiti članstvo Kosova u MOK. Ne treba ni to gubiti iz vida - podseća Simić.

ReagovanjaVanja Udovičić, ministar sportaPRESEDAN KOJI NIJE DOBAROvakva odluka prvenstveno nije dobra za sport jer otvara mnoge, do sada nepoznate presedane, koji ozbiljno prete da ugroze sistem sporta na svetskom planu. Igre će se održati u Brazilu, koji nije priznao Kosovo.Nikola Lazetić, bivši fudbalerMOK DA PONIŠTI ODLUKUOvo su teške i tužne stvari. Svi znamo kako se osećamo zbog toga, a posebno mi koji smo rođeni tamo. Verujem da ćemo se žaliti i buniti i da će MOK biti razuman i poništiti tu odluku. Nikad Kosovo neće biti priznato od Srbije!Nikola Rađen, vaterpolistaNAŠE JE DA IGRAMO Pročitao sam ovu vest na internetu i prva reakcija je da mi je bilo krivo zbog toga. Kao reprezentativac Srbije, ja ću uvek uraditi sve što od mene budu tražili Vaterpolo savez i Olimpijski komitet.Vujadin Savić, fudbalerJOŠ JEDNA NEPRAVDAOvo je još jedna velika nepravda prema Srbiji, srpskom sportu i srpskom narodu jer Kosovo nije priznato kao država od UN. Stoga mi nije jasno po kom osnovu su primljeni.Nebojša Ilić, selektor veslačaNEMOĆNI SMOJoš jedan dokaz da smo mali. Znam da je svaki sportista i svaki sportski radnik učinio sve što je mogao da bi se to sprečilo. Iz ugla veslača, jasno je da Kosovo neće imati predstavnike u našem sportu na OI u Riju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track