Najnovije vesti

FONTANA SPORTSKO LETO: Pridružite se i vi tradicionalnom novobeogradskom festivalu!
Foto: Fontana Beograd Tim

Dve decenije postojanja

FONTANA SPORTSKO LETO: Pridružite se i vi tradicionalnom novobeogradskom festivalu!

Ostali sportovi
21:08h
Ova manifestacija koja sadrži preko 10 disciplina počela još davne 1995. godine, a iz leta u leto se izborila za jednu od najuspešnijih manifestacija tog tipa u našoj zemlji

BEOGRAD - Tradicionalna manifestacija "Fontana sportsko leto" i ove godine od 5. do 21. juna privućiće veliki broj sportskih entuzijasta, koji će se takmičiti u desetak sportskih disciplina. Za najmlađe je organizovan i Kreativni kutak, dok cela manifestacija ima izražen humanitarni karakter.

U planiranom program za ovo leto, fudbal će biti podeljen u četiri turnira: Fudbal 1 - Glavni događaj će i ove godine biti “FONTANA KUP”. Pred svakodnevno punim tribinama će se nadmetati 32 seniorske ekipe podeljene u 8 grupa.

Fudbal 2 - Nešto mlađi momci (’95 godiše i mlađi) takmičiće se u “FONTANA KUPU DO 20. GODINA”. Juniorski turnir je značajan imajući u vidu da godinama kasnije ti mladi fudbaleri nastupaju za naše najbolje klubove, mlade reprezentacije ali i inostrane prvoligaše.Fudbal 3 – Memorijalni turnir “PETAR RADOŠEVIĆ ŠRAF” okupiće buduće šampione Fontana Kup-a, decu koja se pored završetka školske godine svakog leta raduju i početku Sportskog leta. Učesnici će biti dečaci rođeni u rasponu od 1998. do 2007. godine. Fudbal 4 - Iako na papiru nema toliki takmičarski značaj veoma je bitan i “MINI SVETSKI KUP”. U tradicionalnom petom prijateljskom turniru zemalja najverovatnije će biti i novih imena, predstavnika ambasada svetskih fudbalskih velesila. Slovačka, Japan, Švajcarska, Norveška i Rumunija su već dobro upoznati sa terenom na Fontani kao dugogodišnji učesnici, a ovog leta u planu je da im se pridruže Francuska, Nemačka, Italija, Švedska i Bugarska, koji će biti konkurenti za osvajanje “Mini svetskog Kupa” a sve sa ciljem da se na pravi način gostima iz stranih zemalja prikaže iskonska lepota našeg grada i zemlje ali i prepoznatljivi sportski duh.

“FONTANA ULIČNA ODBOJKA” je festival odbojke kojem je ovo četvrto izdanje. Devojčice će se na najmanjem terenu na Fontani takmičiti u tri kategorije, ’99 godište i starije, rođene 2000. i 2001, kao i 2002. i mlađe. Učesnik finalne večeri “Fontana ulične odbojke” 2014. godine bila je proslavljena domaća odbojkašica, Ivana Nešović, koja je učestvovala u ceremoniji proglašenja pobednika.

Više od 200 osoba učestvovaće u Tekvondo Kup-u, kao i Šahovskom turniru. Uz veliku podršku TKD “Taurunum” iz Zemuna i drugih klubova biće organizovan “FONTANA TEKVONDO KUP” turnir pozitivnog karaktera za juniore i seniore, kao i pokazne vežbe i treninzi na otvorenom. 

Pored fudbala, šah zauzima visoku poziciju na lestvici popularnosti na Fontani. Uz veliku pomoć Novobeogradskog šahovskog kluba, kadetski turnir svake godine privlači sve veći broj mladih šahista, željnih nadmetanja u sportskoj igri na ploči koja potiče iz Persije.

U mnoštvu humanitarnih akcija za vreme održavanja “Fontana Sportskog leta”, važno je izdvojiti HUMANITARNA KOŠARKAŠKA UTAKMICA - “KOŠ ZA SREĆU” koji KMF Fontana Beograd realizuje u saradnji sa “Večernjom školom”, udruženjem mladih.  U pitanju je humanitarno sportska manifestacija koja okuplja poznate ličnosti javne scene i sportiste koji se u košarkaškom meču bore za bolje sutra najugroženijih u našoj zemlji. Prošle godine je prikupljen novac uplaćen na račun Vlade Srbije za ugrožene u poplavama i to je bilo ujedno prvo izdanje “Koša za Sreću” na Fontani. 

Kako je sve počelo?Ova sportska manifestacija počela još davne 1995. godine, a iz leta u leto se izborila za jednu od najuspešnijih manifestacija tog tipa u našoj zemlji.Prve godine organizovanja FONTANA KUP-a,  turnira u malom fudbalu, učešće je prijavilo svega osam ekipa da bi nakon 20 godina marljivog rada fudbalski kup za seniore bio veoma konkurentan turnir za koji treba da se izbori učešće. Što se prošlog leta tiče, samo u fudbalskom delu je učestvovalo preko 1000 igrača, za 17 dana u bloku 1 na Novom Beogradu je kroz takmičenje prošlo još 150 odbojkaša i odbojkašica, oko 100 tekvondista i čak 130 ljudi koji su se nadmetali u šahu, kao i 450 učesnika u ostalim sportovima (stoni tenis, streličarstvo, ketlbel, mačevanje, fitness, razne radionice…).Fenomenalna organizacija se pripisuje Sportskom udruženju KMF Fontana Beograd, a prepoznata je kao značajna i korisna za društvenu zajednicu od strane Ministarstva omladine i sporta, Sekretarijata za sport i omladinu grada Beograda, Gradske opštine Novi Beograd, Fudbalskog saveza Srbije, Fudbalskog saveza Beograda i Saveza za školski sport Srbije.Fudbaleri će se i ove godine nadmetati pod sloganom “IGRAJ FER-PLEJ”, što je prva asocijacija na “Fontana sportsko leto” već godinama.  Organizatori i učesnici iz godine u godinu daju sve od sebe da ovo geslo prikažu na betonskim podlogama u bloku 1 na Novom Beogradu, što im i polazi za rukom. Jedno veliko priznanje stiglo je od Fudbalskog saveza Srbije koji je “Fontana Kup” nominovao kod UEFA za najbolji projekat bazičnog fudbala u Srbiji za 2012. i 2013. godinu, takođe se očekuje nominacija i za 2014. kao dokaz uspešnoj prošlogodišnjoj organizaciji.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...