Veličanstvena pobeda Rozberga
Foto: Reuters

Mercedes na vrhu

Veličanstvena pobeda Rozberga

Ostali sportovi -
Na najbolji mogući način iskoristio je pol-poziciju, takođe prvu u karijeri, i na kraju sa preko 20 sekundi prednosti trijumfovao ispred dva vozača Meklarena, Džensona Batona i Luisa Hamiltona

Nemački automobilski gigant slavi prvu pobedu u Formuli 1 kao samostalna ekipa još od 1955. godine, zahvaljujući Niku Rozbergu, kome je ovo takođe prvi trijumf u karijeri na 111. trci u "najbržem cirkusu na svetu"!

Fenomenalnom vožnjom i taktikom ekipe Niko Rozberg je ostvario, slobodno se može reći, laku i rutinsku pobedu na stazi u Šangaju u vremenu od 1:36:26.929 sati. Na najbolji mogući način iskoristio je pol-poziciju, takođe prvu u karijeri, i na kraju sa preko 20 sekundi prednosti trijumfovao ispred dva vozača Meklarena, Džensona Batona i Luisa Hamiltona. Bodove su još osvojili Mark Veber, Sebastijan Fetel, Roman Grožan, Bruno Sena, Pastor Maldonado, Fernando Alonso i Kamui Kobajaši.Mercedes je na ovaj način pokazao konkurenciji da je ove sezone najzad sazreo kao tim, i da će ekipa predvođena inženjerskim genijem Rosom Bronom predstavljati ozbiljnog takmaca svima u borbi za vrh. Istina, ostaje žal za ispadanjem Mihaela Šumahera, koji je startovao sa druge pozicije. Od samog početka imao je problema sa bolidom, a u 13. krugu je nakon greške u boksu morao da odustane zbog problema sa zadnjim krajem automobila. Ipak, ni to ne može da umanji radost Mercedesa nakon velike pobede u Šangaju,prenosi sportal.rs.Osim trijumfa Rozberga, sina čuvenog Keke Rozberga, svetskog prvaka iz 1982. godine, treba reći da je Meklaren imao još jednu izvrsnu trku. Baton i Hamilton su zauzeli drugo i treće mesto što im je povećalo prednost u generalnom plasmanu konstruktora, a Hamiltona je čak dovelo u poziciju lidera kod vozača.Aktuelni svetski šampion Sebastijan Fetel u Red Bulu uspeo je da se sa 11. startne pozicije odličnom taktičnom vožnjom probije do treće pozicije, ali nije uspeo da je sačuva jer mu pneumatici nisu izdržali, pa je na kraju ostao plasiran iza dvojca Meklarena, ali i klupskog kolege Marka Vebera, što mu može biti veliki podstrek za nastavak sezone. Odličnu trku imao je i povratnik Kimi Raikonen u Lotusu, međutim mora se priznati da je njegov tim pogrešio jer ga je ostavio na stazi do kraja trke sa istrošenim pneumaticima koji nisu izdržali. Tako je Finac sa drugog mesta dospeo na poziciju 14. i ostao bez bodova.U svakom slučaju, viđena je spektakularna trka, bez dileme najuzbudljivija u novoj sezoni, koja je već sada jedna od najzanimljivijih u poslednjih 10 godina. Na prve tri trke viđena su tri različita pobednika, Baton, Alonso i Rozberg, što se ne pamti u ovom fenomenalnom sportu. Svi ljubitelji Formule 1 sada sa nestrpljenjem očekuju naredni vikend, 22. april, kada će se, sada je već izvesno, voziti trka za Veliku nagradu Bahreina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track