VELIKI USPEH: Vasić i Beđik osvojili bronzu na Evropskom prvenstvu u Poznanju
Foto: VSS

Najvredniji rezultat

VELIKI USPEH: Vasić i Beđik osvojili bronzu na Evropskom prvenstvu u Poznanju

Ostali sportovi -
Srpski dvojac bez kormilara Miloš Vasić, Nenad Beđik osvojio je bronzano odličje i tako nastavio niz medalja u ovoj disciplini koji traje devet godina (osvojeno tri zlata, dva srebra i četiri bronze)

Srbija se popela na pobedničko postolje i na devetom po redu evropskom prvenstvu od obnove ovih takmičenja 2007.

Na šampionatu Starog kontinenta, koji je u nedelju, 31. maja 2015, završen u Poznanju srpski dvojac bez kormilara Miloš Vasić, Nenad Beđik osvojio je bronzano odličje i tako nastavio niz medalja u ovoj disciplini koji traje devet godina (osvojeno tri zlata, dva srebra i četiri bronze). U neizvesnom i uzbudljivom finalu naš čamac je potvrdio visok kvalitet.

– Vasić i Beđik su ovom trkom i medaljom verifikovali visoku klasu koju su već dokazali u dosadašnjem delu sezone, ujedno pokazali da će biti ozbiljni kandidati za odličje na Svetskom prvenstvu u Francuskoj krajem avgusta ove godine. Njih dvojica su sjajan tim, odlični sportisti i, što je možda i najbitnije, veliki i pravi ljudi. Ako nastave u ovom ritmu postaće posada koja će biti ravnopravna sa svim svetskim čamcima. Ovu priliku koristim da im od srca čestitam na velikom uspehu – istakao je član Selektorske komisije Vesačkog saveza Srbije Nebojša Ilić.

Na ceremoniji dodele medalja dvojcima bez kormilara odličja je uručio Nebojša Jevremović, član Borda Evropske veslačke federacije, inače generalni sekretar VSS.

– Ceo šampionat je bio odličan za nas. Već u kvalifikacijama smo u direktnom duelu sa Britancima, sa kojima smo bili ravnopravni sve do 1.500 m, videli da imamo ozbiljan rezultat. To smo pokazali i u repesažu u kojem smo trijumfovali po izuzetno nepogodnim uslovima na stazi. U finalu smo se od početka odvojili sa Britancima i Francuzima, dve posade koje iz Novozelanđane, važe za najbolje na svetu. Gazili smo koliko god smo mogli. Ipak, u poslednjih 500 metara francuski čamac je podigao više od nas, a mi smo došli do bronze, koja je izvanredan uspeh, ako se ima u vidu konkurencija u Poznanju. Na odličnom smo putu, tim pre što smo nas dvojica prvi put zajedno seli u ovaj čamac prošle godine. U Poljskoj smo pokazali da trenutno pripadamo grupi najboljih svetskih dvojaca i ako nastavimo da se razvijamo u pozitivnom pravcu bićemo u najužem krugu kandidata za svetsko odličje – kazao je Miloš Vasić kojem je ovo drugo odličje na evropskim prvenstvima budući da ima i bronzu u četvercu bez kormilara sa Evropskog prvenstva za seniore u Varezeu 2012. – S obzirom na jačinu čamaca s kojima sa veslao u Varezeu i Poljskoj ovo odličje ima mnogo veći značaj. Konkurencija je u Poznanju bila mnogo jača pa mi je samim tim ova medalja najvredniji rezultat u dosadašnjoj karijeri.

Nenad Beđik se bronzom u Poljskoj na najbolji način vratio na scenu posle 2014, u kojoj je zbog zdrastvenih problema propustio najveća takmičenja. Osvajač bronze na EP u Varezeu 2012. u dvojcu sa Nikolom Stojićem i zlata u istom čamcu i sa istim partnerom godinu dana kasnije na EP u Sevilji, u najavi za ovo takmičenje bio je samouveren.

"Nadao sam se odličju i stigli smo do njega, što je samo potvrda da smo dosegli vrhunski kvalitet. Taktički smo finalni okršaj odradili kao što se dogovorili, međutim, nije nam uspelo da se u središnjem delu trke odvojimo za tri-četiri sekunde u odnosu na Britance i Francuze. Britanci imaju izvanredan čamac, odbili su napade, a ni Francuzi nisu posustali. Za viši plasman nedostajao nam je iskustvo, ali i bolji finiš i to je nešto na čemu ćemo raditi u narednom period. S ovim rezultatom možemo da se nadamo i svetkoj medalji budući da će u Francuskoj konkurencija biti jača jedino za dvojac Novog Zelanda. Meni lično ova medalja ima ogroman značaj jer se desila posle raznih problema koje sam imao u 2014, a po značaju ona mi je vrednija čak i od zlata iz Sevilje", napomenuo je Nenad Beđik.Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić čestitao je Milošu Vasiću i Nenadu Beđiku osvajanje bronzane medalje. "Sve čestitke Milošu i Nenadu na uspehu! Ovom medaljom ste još jednom potvrdili svoj kvalitet i talenat. Želim vam mnogo sreće i uspeha na predstojećem Svetskom prvenstvu u Francuskoj“, navodi se u čestitki ministra Udovičića, saopštilo je Ministasrtvo omladine i sporta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja