KRALJ CIGANA NA UDARU: Kličko u oktobru protiv Tajsona brani titule
Foto: AP

Pale prve prozivke

KRALJ CIGANA NA UDARU: Kličko u oktobru protiv Tajsona brani titule

Ostali sportovi -
Strane su postigle dogovor u poslednji čas, neposredno pre nego što bi borba otišla na licitaciju za nagrade

BEOGRAD - Apsolutni šampion teške kategorije Vladimir Kličko ugovorio je danas borbu sa izazivačem Tajsonom Fjurijem, jednim od najvećih mladih nada boksa, za oktobar u Nemačkoj, preneli su danas bokserski mediji.

Promoteri Mik Henesi i Tom Lefler ugovorili su borbu za 24. oktobar u Diseldorfu. Kličko je šampion u IBF verziji od 2006, WBO od 2008, a WBA od 2011. godine. Osim toga, vlasnik je i pojasa časopisa Ring, koji se dodeljuje "pravom" šampionu kategorije. Pojas u verziji WBC u vlasništvu je amerikanca Dionteja Vajldera.

Kličko ima 38 godina, a WBA pojas je osvojio od Britanca Dejvida Heja, koji je godinama pre borbe 2011. prozivao i omalovažavao Vladimira, samo da bi proveo veći deo borbe bežeći od Ukrajinca. Kličko se nalazi u seriji od 22 pobede od svog poslednjeg poraza 2004. U karijeri ima 64 pobede i tri poraza, kao i 53 nokauta.

Fjuri je profesionalac samo sedam godina i za to vreme je pobedio u sve svoje 24 pobede, od čega 22 puta nokautom. On će u avgustu napuniti 27 godina, što se ne smatra zrelim godinama u teškoj kategoriji. On je po državljanstvu Britanac, ali njegova porodica pripada grupi naroda "Irski putnici", nomadskoj grupi koja se na britanskim ostrvima naziva "Ciganima". On sam sebe naziva "Kraljem cigana", kao i "najboljim teškašem svih vremena koji je došao iz prikolice".

Ova dvojica boksera ne mogu biti različitija van ringa. Kličko ima doktorat, govori pet jezika, retko kada se "proziva" sa drugima, dok je Fjuri često, prema sopstvenom priznanju, nesnosan, stalno "proziva" i to koga god stigne. To se moglo videti i po njihovim reakcijama na društvenim mrežama.

"Sve je sređeno...Jedva čekam borbu...Ja sam umetnik, a specijalziacija mi je oslikavanje lica u ringu. Moje sledeće platno je Tajson Fjuri", napisao je Kličko.

Fjuri je po običaju bio rečitiji i provokativniji.

"Ne mogu da dočekam borbu...Obećavam da neću kao Dejvid Hej da se userem u ringu. Nokautiraću ovog superšampiona. Ja ne pričam stvari koje ne mogu da ostvarim. Ako ne budem mogao da nokautiram nekoga od 40 godina, onda bih stvarno bio beskoristan. Ali, nema pritiska. Milijardu posto ću smrtviti Klička", napisao je Fjuri.

Posle svoje standardne prozivke, Fjuri je našao vremena da na Tviteru "prozove" i Vajldera, vlasnika WBC pojasa.

"Bronzani bombarderu, borba sa Kličkom je ugovorena. Hajde da pobedimo u svojim sledećim mečevima i zajedno napravimo istoriju. Istok protiv zapada, a onda zapad protiv zapada. Buuuum", napisao je Fjuri.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track