OKS: Dobri rezultati u Bakuu veliki podstrek za Rio
Foto: OKS

Fantastičan rezultat

OKS: Dobri rezultati u Bakuu veliki podstrek za Rio

Ostali sportovi -
Samo da svi budu zdravi i spremni, imaćemo čemu da se radujemo i za godinu dana, rekao je potpredsednik OKS Žarko Paspalj

Dobri rezultati na Evropskim igrama u Bakuu veliki su podstrek za predstojeće Igre u Rio De Žaneiru sledeće godine, ocenio je danas Olimpijski komitet Srbije (OKS).

"Ostvaren je fantastičan rezultat što svakako uliva veliku nadu za Rio, da će se nastaviti rezultati, uz želju da svi budu zdravi i spremni, a da ćemo imati čemu da se radujemo i za godinu dana", rekao je potpredsednik OKS Žarko Paspalj na konferenciji za novinare u Beogradu.

Srbija je na prvim Evropskim igrama zauzela 12. mesto sa ukupno 15 medalja, od čega osam zlatnih.

"Siguran sam da svi delimo mišljenje da je to bilo jedno fantastično takmičnje i da je tamo ispisana nova strana u istoriji sporta. Jako mi je drago što su naši sportisti bili tamo i siguran sam da će ; pričati o ovom takmičenju sa velikim ponosom", kazao je Paspalj.

Generalni sekretar OKS Đorđe Višacki rekao je uspeh u Bakuu bio u planovima te organizacije, ali da je osam zlatnih medalja iznenađenje. On je kazao da je većina osvajača medalja iz Bakua konkurent za odličja u Riju.

"Većina medalja, izuzimajući neolimpijske sportove, osvojena je u najjačoj mogućoj konkurenciji u Evropi. Sami sportisti vrlo dobro znaju i nose to sa sobom ka Olimpijskim igrama u Riju. Siguran sam da će im to puno značiti jer pritisak koji nosi jedno veliko multisportsko takmičenje ove vrste, gde je veliki broj sportista na jednom mestu i gde je praćenje javnosti mnogo veće, ne može da se poredi sa pojedinačnim evropskim prvenstvima. Verujem da će im ovo iskustvo značiti pre svega na polju samopouzdanja na njihovom putu za Rio", rekao je Višacki.

Šef srpskog tima u Bakuu Damir Štajner rekao je da bi bilo izuzetno da se atmosfera sa Evropskih igara prenese u Rio.

"Evropske igre su pokazale gde se sportisti i njihovi treneri nalaze na putu ka Riju. Kvalifikacije za Olimpijske igre traju do jula meseca 2016. kada ćemo moći da sagledamo i konačnu veličinu i sastav srpskog tima za Rio", rekao je Štajner i dodao da srpski tim trenutno ima 38 sportista koji su se kvalifikovali za Olimpijske igre.

U Bakuu nije nastupio srpski plivač ruskog porekla Arkadij Vjačanin, a Štajner je naveo da on još nema pravnu mogućnost da nastupa. Prema njegovim rečima, OKS je zajedno sa Plivačkim savezom Srbije i međunarodnom federacijom u procesu dobijanja potrebnih papira kako bi se dobila dozvola Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) da Vjačanin nastupi u Riju. Olimpijske igre održaće se od 5. do 21. avgusta 2016. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track