Krvave demonstracije protiv Formule 1 u Bahreinu
Foto: BETA

Gran pri u krizi

Krvave demonstracije protiv Formule 1 u Bahreinu

Ostali sportovi -
Više desetina hiljada demonstranata izašlo je na glavni autoput u Bahreinu, jer se princ prestolonaslednik zarekao da će se ovaj prestižni sportski događaj održati

MANAMA- Prodemokratski demonstranti sukobili su se sa policijom u prestonici Bahreina Manami, prvog dana početka probnih trka Gran Prija Formule 1. Više desetina hiljada demonstranata izašlo je na glavni autoput u Bahreinu, jer se princ prestolonaslednik zarekao da će se ovaj prestižni sportski događaj održati.

Vlasti Bahreina su pojačale bezbednosne mere oko trkačke staze nakon što su se pojačali sukobi između demonstranata i snaga bezbednosti uoči glavne trke za Gran Pri koja se održava u nedelju.

Talas antivladinih protesta koje je predvodila šiitska većina i snažno njihovo gušenje koje vrše vladajući suniti primorao je prošle godine organizatore da otkažu Gran Pri Bahreina 2011.Ovi protesti traju svaki dan već mesec dana i u njima je ubijeno najmanje 50 ljudi, a nasilja se nastavljaju.

Današnja masovna okupljanja organizovali su šiitski politički blokovi, među kojima i najvažnije grupe Al Vefak i Al Vad. Demonstranti su uzvikivali parole protiv vladajuće sunitske dinastije koja upravo podržava trku Formule 1.

"Tražimo demokratiju" i "Dole Hamad", uzvikivale su pristalice opozicije okupljene na autoputu, na dvadesetak kilometara severno od staze Formule 1.

Ovo okupljanje je bilo dozvoljeno od vlade, ali je policija ispalila suzavac na nekoliko stotina demonstranata koji su se izdvojili od drugih i krenuli ka trgu Perl.Maskirani mladi su policiju gađali "molotovljevim koktelima", a policajci su odgovorili suzavcem i šok bombama.Ne zna se koliko ima povređenih, ali lideri Al Vefaka kažu da je najmanje 50 osoba povređeno u protekla dva dana u sukobima policije i demonstranata.

Demonstranti su protiv Gran Prija, jer princ prestolonaslednik time želi da ulepša sliku Bahreina u svetu i privuče pažnju gledalaca iz 187 zemalja, objašnjavajući da ovakav događaj može podeljeno društvo da vrati na put pomirenja.

Tokom posete trkačkoj stazi, princ prestolonaslednik Salman bin Hamad Al Kalifa izjavio je novinarima da je "uveren da je ovo trka za dobro koja ujedinjuje mnoge ljude iz mnogih različitih vera, sekta i etničkih grupa", prenose agencije.Organizacije za slobodu medija optužili su Bahrein da koristi trku Formule 1 za propagandu u cilju poboljšanja slike u svetu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track