(VIDEO, FOTO) DOMINACIJA: Jusein Bolt pokidao Džastina Getlina i na 200 metara
Foto: Reuters

Bljesak munje

(VIDEO, FOTO) DOMINACIJA: Jusein Bolt pokidao Džastina Getlina i na 200 metara

Ostali sportovi -
Jamajčanin gotovo rutinski pobedio rezultatom 19.56 i osvojio četvrto zlato u ovoj disciplini na Svetskim prventvsima
1 / 3 Foto: Reuters

Jamajčanski sprinter Jusein Bolt četvrti put uzastopno postao je šampion sveta u trci na 200 metara.

Na planetarnom šampionatu u Pekingu svetski rekoreder istrčao je tu deonicu za 19.56, što je najbolje vreme u 2015. godini, ostavivši daleko iza sebe jedinog ozbiljnog rivala, Amerikanca Džastina Getlina - 19.74.

Getlin je u polufinalu zabeležio lični rekord rezultatom 19.57, dok se Bolt tada nije trošio - 19.95. Amerikanac je do dolaska u Peking imao najbolje rezultate sezone i na 100 i na 200 metara...

Međutim, kada je bilo najvažnije, "munja" sa Jamajke je bljesnula i, posle zlata na 100 metara, trijumfovao je i na duplo dužoj deonici.

Bronzanu medalju osvojio je Anaso Džobodvana sa 19,86 sekundi, što je nacionalni rekord Južne Afrike.

Pored toga što je Bolt u ovoj disciplini neprikosnoven još od Svetskog prvenstva 2009. godine u Berlinu, Jamajčanin je i trostruki uzastopni olimpijski šampion na 200 metara.

Ovo je jubilarna deseta medalja Juseina Bolta na svetskim šampionatima.

"Nije bilo nimalo sumnje u to da ću pobediti na ovoj trci. Ja sam broj jedan. Nastaviću da trčim brzo", rekao je Bolt za BBC i dodao:

"To mi mnogo znači. Srećan sam što sam deseti put postao prvak sveta, posebno jer su ljudi pričali da ću izgubiti. Imao sam maksimalno samopouzdanje, dok god moj trener ima poverenja, verujem i ja".

On će imati priliku da u subotu osvoji i 11, odnosno da ostvari het-trik zlatnih medalja na stadionu "Ptičije gnezdo", jer će biti deo štafete Jamajke u disciplini 4X100 metara.

Inače, u današnjoj trci na 200 metara četvrto mesto zauzeo je Alonso Edvards iz Paname, a bronza mu je izmakla za dva hiljadita dela sekunde. Britanac Zarnel Hjuz zauzeo je peto mesto ličnim rekordom od 20,02 sekunde, a šesto mesto Ramil Gulijev iz Turske sa 20,11 sekundi. Sprinter iz Katara Femi Ogunode zauzeo je sedmo mesto sa 20,27 sekundi, a poslednji je bio Jamajčanin Nikel Ašmede sa 20,33 sekunde.

http://www.youtube.com/watch?v=v27pMGn4BzU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track