(VIDEO) OVO SE PAMTI: 15 godina od Vanjinog nebeskog skoka preko reklama i zlata odbojkaša na OI!
Foto: Ossrb.org

Prvo olimpijsko zlato

(VIDEO) OVO SE PAMTI: 15 godina od Vanjinog nebeskog skoka preko reklama i zlata odbojkaša na OI!

Ostali sportovi -
Prvo odbojkaško zlato našoj zemlji doneli su Batez, Kovač, Mešter, Mijić, N. Grbić, V. Grbić, Gerić, Vujević, Miljković, Petković, Vušurević

BEOGRAD - Pre 15 godina, 1. oktobra 2000. na Olimpijskim igrama u Sidneju, muška odbojkaška reprezentacija Jugoslavije osvojila je zlatnu medalju, pošto je u finalu savladala Rusiju sa 3:0 (25:22, 25:22, 25:20). Meč u Sidneju odigran je pred 10.000 gledalaca, a sudili su Huan Anhel Pereira iz Argentine i Bela Hobor iz Mađarske.Za Jugoslaviju su tada igrali Batez, Kovač, Mešter (5), Mijić, N. Grbić (3), V. Grbić (14), Gerić (6), Vujević (10), Miljković (19), Petković, Vušurović. Jugoslovensku selekciju trenirali su Zoran Gajić i Bogdan Sretenović.

http://www.youtube.com/watch?v=TVTUdS9_3r0
http://www.youtube.com/watch?v=bA5XsRYvScU
Boričić: Zlato iz Sidneja promenilo pogled na odbojku
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Predsednik Odbojkaskog saveza Srbije Aleksandar Boričić rekao je da zlato iz Sidneja promenilo pogled na ovaj sport.

"Pre Sidneja imali smo cilj - zlatnu medalju. Kada smo izgubili prve dve utakmice svi su bili nervozni. Krajnji epilog govori koliko su oni bili odlučni u tome. Očekujem da sadašnja i buduće generacije ponove uspeh iz Sidneja", rekao je Boričić."Veliko je zadovoljstvo biti ovde i zahvaljujem se igračima i stručnom štabu što su došli. Proslo je 15 godina, a ja izgleda još nisam svestan toga, kao da se nekom drugom dogodilo, a ne meni. Pretpostavljam da je to posledica jer sportisti imaju naporan ritam, konstantno su posvećeni i skoncentrisani treninzima i utakmicama", rekao je Gajić.

Finalnu utakmicu obeležio je nesvakidašnji potez požrtvovanog Vladimira Grbića, koji je sredinom trećeg seta na poseban način spasio poen preskočivši ogradu koja deli teren od publike i u nastavku akcije izblokirao ruskog odbojkaša."Žao mi je sto me povezuju samo za taj poen, on mozda jeste najlepši u istoriji odbojke, ali tu je bilo jos 74 druga poena. Za tako nešto ne mozete se spremati tokom priprema, za to se spremas citavu karijeru. To je filozofija naše porodice, da nema izgubljenog poena i da se borimo do samog kraja", rekao je Grbić.Slobodan Kovač je izrazio nadu da će naslednici da budu još bolji."Biti deo ove generacije je san svakog sportiste. Ovi momci su mi omogućili da budem deo istorije, hvala im na tom divnom trenutku, nadam se da će buduće generacije biti jos bolje", rekao je on.(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track