UDOVIČIĆ: Srbija zbog volontera bolje mesto za život
Foto: Nebojša Mandić

Međunarodni dan volontera

UDOVIČIĆ: Srbija zbog volontera bolje mesto za život

Ostali sportovi -
BEOGRAD - Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić izjavio je danas, povodom obeležavanja Međunarodnog dana volontera, da volonteri doprinose da Srbija bude bolje i lepše mesto za život i da će se to ministarstvo truditi da i narednih godina povećava sredstva za podršku volonetarskih kampova za mlade.

Čestitajući Dan volontera, Udovičić je rekao da je Ministarstvo omladine i sporta ove godine sa tri puta više sredstava podržalo volonterstvo u Srbiji i da je kroz program za volontere prošlo 400 mladih ljudi, od čega je više od polovine bilo iz inostranstva.

Udovičić je u beogradskom hotelu Srbija rekao da će se to ministarstvo truditi da u narednim godinama sa više sredstava podrži učešće mladih u volonterskim kampovima. On je istakao da su volonteri imali veoma važnu ulogu u pomoći stanovništvu tokom velikih poplava prošle godine, kada je Srbija pokazala da može da se ujedini kada je najteže i pomogne.

"Volonterizam nije na pravi način nagrađen, ali Vlada Srbje je svesna njegovog velikog značaja i već se radi na promeni Zakona o volontiranju", rekao je Udovičić zahvalivši volonterima na svemu što su do sada uradili.

On je izrazio očekivanje da će i u narednom periodu biti volontera koji će nastaviti da stvaraju, kako kaže, kvalitetniju i bolju Srbiju. Ministarstvo omladine i sporta obeležava Međunarodni dan volontera od 2010. kada je i započet program "Mladi su zakon".

Stalna koordinatorka UN u Srbiji Irena Vojačkova Solorano je rekla da Međunarodni dan volontiranja slavi 30. rođendan, s obizrom da se obeležava od 1985. godine i da Srbija podržava duh volonterstva. Ona je kazala da je generalni sekretar UN Ban Ki Mun kazao da je volonterstvo fundamentalna vrednost koja proizilazi iz posvećenosti društvenom angažmanu i osećaju za solidarnost. Solorano je rekla da se volonterima bave dve agencije u okviru UN i istakla da su volonteri puno pomogli tokom poplava u Srbiji, kao i sada u migrantskoj krizi. Ona kaže da se oni nisu deklarisali kao volonteri, ali da su dobrovoljno i bez nakanade pomogali u teškoj situaciji.

Solorano je naglasila da će u svetu uvek biti ljudi dobre volje koji izdvajaju svoje vreme i energiju da bi pomagali drugima.

"Molim vas volontirajte - nemojte da prestanete", poručila je Solorano.

Predstavnica Mladih istarživača Srbije Tanja Petrović je rekla da je ta organizacija ove godine organizovala 36 međunarodnih volonterskih kampova u Srbiji sa više od 17.000 sati angažmana, kao i da su u svetu realizovali 23.000 radnih sati. Ona je dodala da je Ministarstvo omladine i sporta prepoznalo višegodišnji angažman Mladih istraživača Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track