(VIDEO) KULTNI SPORT BIVŠE JUGOSLAVIJE: Znate li šta je hrkljuš i kako se igra?
Foto: Prinskrin

Nadrealisti kumovali novoj zanimaciji

(VIDEO) KULTNI SPORT BIVŠE JUGOSLAVIJE: Znate li šta je hrkljuš i kako se igra?

Ostali sportovi -
Mnogi će reći da je hrkljuš najbolja igra koja je postojala u bivšoj Jugoslaviji.

Upućeniji kažu da je izraz "hrkljuš" izmislio Nele Karajlić, a da se posle skeča koji je izveden u "Top listi nadrealista" odomaćio i opstao do danas.

''Nama su smešno izgledale te narodne igre. Odlučili smo se da napravimo jedan novi skeč. Nele je rekao da taj novi sport treba da se zove hrkljuš. Kako je izgovorio tu reč, svi smo popadali od smeha'', prisećao se mnogo godina kasnije jedan od "nadrealista" Boris Šiber.

A, kako su "Nadrealisti" opisali ovu igru?

''Hrkljuš se igra tako što igrač, onaj lopta, ide od igrača do igrača i kruži ukrug i sve dok ne bude, onaj, dok neko, dok vođa ekipe ne podvikne hrkljuš. A onaj kod koga se krpenjača u tom trenutku nađe, on je pobednik. Ostali sa žaljenjem konstatuju da su izgubili'', neuspešno je opisivao igru glumac iz skeča Zenit Đozić, pojašnjavajući dotad nepoznati haos od igre široj publici.

Mnogo godina kasnije jedan drugi "nadrealista" Dado Džihan otkrio je činjenicu da je ova neobična reč počela da se primenjuje u jednom drugom sportu - bilijaru, odnosno postala je naziv za jedan tip bilijarske igre.

Pogledajte čuveni skeč "Top liste nadrealista".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track