(FOTO) OVO JE NAJSTARIJI TIMSKI SPORT U ISTORIJI: Ne želite da se nađete u gubitničkom timu!
Foto: Profimedia

​Pobednik opstaje

(FOTO) OVO JE NAJSTARIJI TIMSKI SPORT U ISTORIJI: Ne želite da se nađete u gubitničkom timu!

Ostali sportovi -
Ovaj sport se pojavio oko 1500. godine pne. u oblasti Meksičkog zaliva. Veliki broj lopti pronađen je u ovoj regiji, kako u ruševinama hramova tako i u grobnicama, a poznato je da je igra imala i ritualno značenje

Olmeci su je izmislili, Maje su je razvile, a Asteci usavršili. U istoriji je poznata pod nazivom Mezoameričkaž igra loptom, a majanski naziv je poktapok. Ova igra se može smatrati najstarijim timskim sportom u istoriji čovečanstva, piše Newsweek.rs.Prvi put se pojavila oko 1500. godine pne. u oblasti Meksičkog zaliva gde je vrlo rano počeo da se proizvodi lateks. Veliki broj lopti pronađen je u ovoj regiji, kako u ruševinama hramova tako i u grobnicama što svedoči o značaju ovog sporta u ovom drevnom društvu.Igrališta za poktapok su pronađena na lokacijama od Arizone na severu, Kube i Porto Rika na istoku, do Nikaragve na jugu. Muškarci, žene i deca igrali su igru loptom radi zabave, ali ona je imala i važno ritualno značenje u posebnim prilikama.

Poktapok, majanski sport Foto: ProfimediaPoktapok je igran loptom napravljenom od gume koja je dobijana mešanjem lateksa iz kaučukovog drveta i soka biljke ladolež. Bila je teška između 4 i 5 kilograma, sa prečnikom od oko 30 santimetara. Pronađene su i lopte u kojima se unutar gume nalazi ljudska lobanja.

Ilustracija igrača poktapoka Foto: Wikipedia/Madman2001

Visok položaj poktapoka u Mezoamerici potkrepljuje i činjenica da su tereni za ovaj sport u velikom broju slučaja građeni blizu vladarske rezidencije. Veličina igrališta je bila veoma raznolika, a najveće očuvano igralište (u Čičen Ici) ima dimenzije 185 sa 68 metara.Za Olmeke je ovaj sport bio simbol statusa i prestiža koji su samo bogati mogli sebi da priušte. Čuvene olmečke glave kraljeva napravljene su sa kacigom koja se nosila prilikom igranja poktapoka.

Foto: Wikipedia/Thomas Aleto, Reljef prikazuje žrtvovanje zatvorenika koji su izgubile meč u poktapokuPravila igre su se razlikovala od naroda do naroda, epohe do epohe. Nekada je igrana jedan na jedan, a nekada su je igrala dva tima. Cilj je bio da se gumena lopta prebaci u protivnički deo igrališta, a nešto kasnije uvedeni su "golovi“ - vertikalni drveni ili kameni obruči postavljeni na zidu iznad igrališta.Igrači su mogli da udaraju loptu kukovima, butinama, nadlakticama, ali nisu smeli da je šutiraju ili udaraju šakom. U nekim varijantama takmičari su loptu udarali palicama ili rukavicama. Na sebi su nosili zaštitni oklop od pamuka i jelenske kože, a ponekad su igrači bili okićeni perjem, bojili su lica i nosili ukrasne kape.Igra je bila veoma agresivna. Teška lopta i fizički kontakt su bili čest uzrok povreda.

Poktapok, majanski sport Foto: ProfimediaDrevne Maje prilagodile su poktapok svojoj kulturi, pa je igra shvatana kao borba između ljudi i vladara podzemnog sveta. Koristile su igru kao pripremu za rat, diplomatsko sredstvo za rešavanje određenih prepirki sa susednim plemenima, rešavanje pravnih pitanja i proricanje budućnosti.Ratni zarobljenici bili su prisiljavani da igraju, a gubitnici su bili žrtvovani bogovima. U verziji naroda Maja, golovi su bili postavljeni visoko, i do 6 metara iznad igrališta.

Igrač ulame Foto: Wikipedia/Manuel Aguilar-Moreno/CSULA Ulama ProjectPostoje reljefi Maja prikazuju ratnike gradova poraženih u ratu kao gubitnike u igri loptom, koji su potom žrtvovani.Srednjoamerički indijanci i danas igraju sličnu sportsku igru, Ulama.(Newsweek.rs)Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:Od gasa do veličine grudi: Ovih 10 mapa će vam pomoći da razumete Rusiju (FOTO)Ovo je jedina zemlja na svetu koja ima Ministarstvo sreće (FOTO)Post-apokaliptično čovečanstvo: Evo da li bi Adam i Eva mogli da obnove ljudsku vrstuKako živeti 100 godina: Himalajski recepti za dugovečnostZa svaki slučaj: Ovo je odbrambena strategija kineske vojske

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track