AMERI SE PLAŠE KOMARACA: Sportisti iz SAD odustaju od OI u Riju
Foto: Profimedia

Panika zbog virusa

AMERI SE PLAŠE KOMARACA: Sportisti iz SAD odustaju od OI u Riju

Ostali sportovi -
Zbog straha od virusa Zika veliki broj sportista iz Sjedinjenih Američkih država mogao bi propustiti Olimpijske igre koje.

Čelnici Američkog olimpijskog komiteta (USOC) obavestili su sve sportske saveze, trenere i ostalo osoblje koje je zabrinuto zbog virusa da razmisle o ne odlasku u Brazil.

Naime, procenjuje e da je virusom Zika zaraženo nekoliko stotina hiljada do 1,3 miliona ljudi.

USOC nije želeo da izda preporuku za sportiste, ali su preporučili da žene koje su u drugom stanju i koje planiraju trudnoću ne putuju u Brazil.

"Rečeno nam je da ukoliko smo zabrinuti zbog virusa ne putujemo u Brazil. Odluka nije laka, ali ukoliko sportisti strahuju za zdravlje možda je bolje da ne putuju", rekao je predsednik Američkog mačevalačkog saveza Donald Entoni.

Krajem januara Međunarodni olimpijski komitet je saopštio da pažljivo prati čitavu situaciju i da za sada nema nikakvih razloga za odlaganje takmičenja. Organizacioni odbor takmičenja je nekoliko puta potvrdio da virus Zika neće dovesti u pitanje ovog velikog sportskog događaja.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Zika virus prenosi se ubodom komarca, ali može se preneti polnim odnosom ili transfuzijom krvi. Glavni simptomi infekcije su temperatura, glavobolja, kožni osip, bolovi u mišićima i zglobovima... Najviše zabrinjava moguća povezanost zaraze trudnica sa teškim razvojnim problemima kod novorođenčadi. U Brazilu je od prošle godine rođeno 3.700 novorođenčadi sa neurološkim poremećajem zbog kog se deca rađaju s abnormalno malim glavama i nerazvijenim mozgom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja