UDOVIČIĆ SPORTSKIM SAVEZIMA: Pažljivo ću pratiti kako primenjujete zakon
Foto: MOS

Zakon o sportu

UDOVIČIĆ SPORTSKIM SAVEZIMA: Pažljivo ću pratiti kako primenjujete zakon

Ostali sportovi -
Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić sastao se sa predstavnicima Sportskih saveza kako bi razgovarali o primeni Zakona o sportu i njihovim obavezama.

"Implementacija zakona je počela i na samom početku ću vam skrenuti pažnju da u roku od sedam dana imate obavezu da objavite finansijske i revizorske izveštaje na vašem sajtu, a obaveza je da se objave i sva sportska pravila Saveza", rekao je Udovičić i naglasio da će pomno pratiti primenu zakona.

On je istakao i da će izuzetno obraćati pažnju na četvorogodišnje razvojne programe na osnovu kojih Savezi dobijaju sredstva, kao i da očekuje bolju saradnju Saveza sa svojim članicama.

"Više puta sam naglasio da su mi deca prioritet, a zakonom je propisano da minimum 15 odsto sredstava u vašem programu mora biti opredeljeno za decu i vrlo ću voditi računa o tome koliko se ulaže u širenje baze", naglasio je Udovičić.

Udovičić je ponovio i da svi ugovori od sada moraju biti overeni u skladu sa Zakonom kako bi se sport izvukao iz sive zone i skrenuo pažnju Savezima da ministarstvo mora imati jedinstvenu evidenciju nacionalnih i međunarodnih transfera i istakao da je veoma važno da sve svoje članice posebno obaveste o besplatnim pregledima dece od šest do 14 godina.

"Vrlo ćemo kontrolisati i sprovođenje odredbe jedan čovek - jedna funkcija, kao i depolitizaciju sporta koja je propisana zakonom. Treba da otvorimo vrata nekim novim, mladim ljudima, kao i bivšim sportistima koji žele da se oduže srpskom sportu", kazao je Udovičić.

On se na kraju zahvalio svim Savezima na trudu i zalaganju u procesu donošenja novog Zakona, kao i na izuzetnoj sportskoj 2015. godini u kojoj su osvojene ukupno 722 medalje i rekao da očekuje još uspešniju 2016. godinu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track