EKOLOŠKI NAPREDAK U RIJU: Olimpijski golf teren oživeo floru i faunu
Foto: Rio 2016

U susret Olimpijskim igrama

EKOLOŠKI NAPREDAK U RIJU: Olimpijski golf teren oživeo floru i faunu

Ostali sportovi -
Prema ekspertskom izveštaju koji je objavilo Ministarstvo pravde države Rio de Žaneiro, izgradnja olimpijskog golf terena doprinela je rastu lokalne vegetacije u oblasti Marapendi.

Inspekcija je obavljena u decembru prošle godine na osnovu civilne tužbe koju su podneli državni tužioci, koji su doveli u pitanje uticaj koji projekat ima na prirodno okruženje.

U donedavno zapuštenu oblast i gotovo uništeni prostor, vratio se veliki broj biljnih i životinjskih vrsta. Pre izgradnje golf terena, na tom prostoru je živelo samo 118 biljnih vrsta, a prema izveštaju sada ih ima čak 265. Vratio se i određeni broj životinja, među kojima je najviše različitih vrsta ptica, što je potvrdila i koordinatorka za održivost OI u Riju 2016, Karina Flores.

- Ekološki napredak u regionu je vidljiv. Osim flore, koja se uvećala u izuzetnoj meri, možemo da primetimo i različite vrste životinja koje su se vratile u ovu oblast. Izveštaj je sada naučni pečat za ono što smo mi već primetili - rekla je Flores.

Procenjuje se da je 80% ove oblasti bilo uništeno zbog izvlačenja peska i deponije cementa, u periodu tokom 80ih i 90ih godina prošlog veka, što je dovelo do toga da veliki delovi ove oblasti budu potpuno bez vegetacije.

Studija je takođe pokazala i da su zaštićene zelene oblasti ostale nepogođene radovima na izgradnji terena.Odgovornim vođenjem golf tereni mogu da postanu oblasti velikog biodiverziteta. U poslednje vreme obraća se velika pažnja da uticaj golf terena na prirodu bude maksimalno pozitivan i najveći koraci ka tome učinjeni su u Skandinaviji, pre svega Švedskoj. Švedska golf unija shvatila je važnost sistematskog pristupa kada je prirodno okruženje u pitanju i Unija ohrabruje klubove da usvoje aktivan pristup ka prirodnom okruženju što ide ruku pod ruku sa finansijskim benefitom kao i pozitivnom reputacijom. Klubovi koji žele da pokažu svoju posvećenost očuvanju životne sredine mogu da usvoje sistem vođenja koji zadovoljava zahteve ISO 14001 ili nekog drugog sistema.

Što se tiče Golf asocijacije SAD, objavljen je vodič kako da golf tereni imaju što pozitivniji pristup ka očuvanju prirode. Među principima koji se nalaze u vodiču nalazi se i zaštita i očuvanje prirode, bez gubitka postojećih šuma ili voda. Takođe se predlaže da se povežu oblasti koje će formirati prirodna staništa, kao i da se bira trava koja će zahtevati manje vode i koja će biti prilagođenija lokalnoj klimi. Sve više golf klubova koristi kišnicu za navodnjavanje terena, kao i vozila na solarni ili električni pogon za kretanje po samim terenima.

Golf tereni pružaju jedinstvenu priliku da se unutar granica stvori utočište za floru i faunu, dok u širem smislu golf tereni imaju važnu ulogu karika koje povezuju zelenilo unutar nekog regiona. Takođe, golf tereni u urbanim oblastima igraju važnu ulogu u očuvanju otvorenih prostora u gradovima, uz istovremeno očuvanje lokalnih, nekada i endemskih vrsta. Vegetacija, pre svega gornji sloj trave i tla na golf terenima uspešno kontroliše erozivnu snagu vode. Istraživanja su pokazivala da tereni uspevaju da sačuvaju i do 20 puta više tla nego tradicionalno formirane njive. Jedna od važnih prilika koje golf tereni pružaju jeste i da se oporave uništeni i zapušteni predeli, kao što je to bio slučaj sa novim olimpijskim golf terenom u Rio de Žaneiru.

Prvo test takmičenje na olimpijskom golf terenu održano je početkom marta i svi učesnici su se izuzetno pozitivno izjasnili o terenima koji zauzimaju 970.000 m2 i koje je dizajnirao Amerikanac Gil Hansen. Olimpijski golf tereni će moći da ugoste čak 15.000 navijača.

Golf se posle 112 godina pauze vraća na Olimpijske Igre. Golf takmičenje na Igrama se do sada održalo samo u Parizu 1900. i Sent Luisu 1904. godine. Do sada su samo Amerikanci i Kanađani osvajali medalje na olimpijskom golf turniru.

Ove godine učestvovaće po 60 takmičara u muškoj i ženskoj konkurenciji. Garantovano učešće imaće 15 najboljih sa svetske rang liste na dan 11. juli 2016. godine, dok će svaka zemlja moći da ima najviše četiri predstavnika. Zatim će se gledati rang lista od 16. mesta pa do 59. gde će svaka zemlja takođe moći da ima najviše dva predstavnika. Svakom kontinentu će biti zagarantovano barem jedno mesto u muškoj i ženskoj konkurenciji.Golf turnir na Olimpijskim Igrama u Riju biće održan od 11. do 14. avgusta u muškoj konkurenciji i od 17. do 20. avgusta u ženskoj konkurenciji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja