SVETSKI KUP U BOLONJI: Milenko Sebić osmi u finalu trostava
Foto: Streljački Savez Srbije

SK Italija

SVETSKI KUP U BOLONJI: Milenko Sebić osmi u finalu trostava

Ostali sportovi -

Milenko Sebić je poslednjeg dana finalnog turnira Svetskog kupa u Bolonji zauzeo osmo mesto u takmičenju malokalibarskom puškom iz trostava ( 3 puta 40 metaka).

Sebića je boljeg plasmana koštala jedna velika greška. U prvoj seriji prvog, klečećeg stava u finalu umesto u svoju pogodio je metu Amerikanca Metjua Emonsa, koji mu je bio najbliži na vatrenoj liniji.

"Između predstavljanja finalista i početka takmičenja očigledno da nije dobro namestio pušku i tek kad je opalio video je da je pogrešio. Sportski je to odmah prijavio sudijama, koji su grešku sankcionisali", prenosi Srećko Pejović, sportski direktor Streljačkog saveza Srbije.

Ovakva greška se po pravilima kažnjava poništavanjem hica.

"Pogodio je odličnih 10,5, ali umesto deset i po krugova, nije dobio ni jedan. Šteta, jer u nastavku meča je vrlo dobro gađao i sigurno bi se borio za mnogo viši plasman", nastavlja Pejović.

Sebić je posle greške nastavio u dobrom ritmu, kako klečećim, tako i ležećim i na kraju stojećim stavom. Ipak, to je bilo dovoljno samo da smanji veliki zaostatak za rivalima. U finalu trostava ispadanje počinje posle deset metaka stojećeg stava (posle ukupno 40. hica). Tada takmičenje završavaju dvojica strelaca. Kao sedmi ispao je svetski prvak Kinan Žu, Sebić je ostao osmi, sa 3,8 krugova manje od Kineza. Da naš strelac ima za čim da žali govori činjenica da je posle klečećeg stava za Kinanom zaostjao čak 8,4 kruga.

U finale je ušao kao osmi. U kvalifikacijama je malo podbacio u stojećem stavu, ali plasman među osam najboljih nije dolazio u pitanje, jer je na kraju imao pet krugova više od devetoplasiranog Ukrajinca Carkova.Zlato je osvojio olimpijski vicešampion, Rus Sergej Kamenski. Srebrom se okitio Kinez Kinan Žu, a bronzom Amerikanac Metju Emons, pobednik finala Svetskog kupa 2015. godine.

SRBIJA UZ RAME KINISa finalna Svetskog kupa srpska selekcija se vraća sa dva velika kristalna globusa namenjena pobednicima zavšnog turnira prestižnog takmičenja. Andrea Arsović je osvojila zlato vazdušnom puškom, a Damir Mikec se najsjajnijom medaljom okitio gađajući vazdušnim pištoljem.

"Ne pamtim kada smo na istom finalnom turniru Svetskog kupa osvojili dve zlatne medalje. Konkurencija je bila žestoka, a mi smo i dalje prisutni u eliti.

Po dve zlatne medalje u Bolonji su osvojili samo strelci Srbije i Kine. Kina je zbog četiri srebra i dve bronze na prvom mestu bilansu medalja, Srbija je druga. Medalje su osvajali takmičari iz 12 zemalja.

"Učinak na finalnom turniru Svetskog kupa je donekle i satisfakcija za propuštene trofeje na Olimpijskim igrama", ocenio je Pejović.

Uz osvajače Kristalnih globusa Srbiju je predstavljalo još četvoro strelaca. Stevan Pletikosić je zauzeo četvrto mesto malokalibarskom puškom iz ležećeg stava, Zorana Arunović sedmu poziciju vazdušnim pištoljem, Milenko Sebić osmo mesto MK puškom iz trostava, a Bobana Veličković deseto vazdušnim pištoljem.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track