UNIVERZIJADA U BEOGRADU: Novi Sportski centar biće izgrađen na Bežanijskoj kosi

U susret Igrama 2020. godine

UNIVERZIJADA U BEOGRADU: Novi Sportski centar biće izgrađen na Bežanijskoj kosi

Ostali sportovi -

Evropske univerzitetske sportske igre koje se 2020. godine održavaju u Beogradu najbolja su prilika za promociju glavnog grada i Srbije, odličnu zaradu i ostvarenje velikog sna - izgradnju Studentskog sportskog centra, izjavio je Tanjugu predsednik Univerzitetskog sportskog saveza Srbije (USSS) Siniša Jasnić.

Prema njegovim rečima, ukupni troškovi takmičenja koje će okupiti više od 6.000 sportista iznosiće oko tri i po miliona evra, a zarada će se meriti u desetinama miliona.

- Jednostavna je procena, oko 6.000 sportista u 25 sportova, imajući u vidu da oni plaćaju svoj boravak samo od smeštaja inkasiracemo dva i po do tri miliona, a vanpansionska potrošnja se procenjuje na još sedam miliona, minimum. Takođe, Beograd će biti domaćin Rektorske konferencije, očekujemo dolazak bar polovine njih od 500 Univerziteta u Evropi, zatim tu treba uračunati zaradu od turističke ponude i možda kao najveći benefit izgradnja sportskih objekata.

Jasnić ističe da su prošla vremena kada neko želi da bude organizator reda radi, ko nema ekonomske logike i profita taj neće ni da organizuje velika takmičenja. Ipak, kada je u pitanju Univerzijada 2020. godine zarada nije bila primarni motiv.

- Nismo se kandidovali samo zbog zarade nego i da ispravimo ono što nije uradeno tokom Univerzijade 2009. Mi imamo 250.000 studenata u Srbiji, u Beogradu 150.000, ovo je sjajan povod da studenti dobiju svoj Sportski centar i da se vrati nastava Fizičkog vaspitanja kao predmeta što je naš permanentni cilj. Projekat izgradnje Studentskog sportskog centra na Bežanijskoj kosi je urađen, a verujem da će u narednih mesec dana, u dogovoru sa Ministarstvom omladine i sporta i Skupštine grada biti predstavljen.

Prvi čovek Studentskog sportskog saveza kaže da će posle Nove godine biti ubrzane aktivnosti na organizaciji, da se očekuje formiranje Izvršnog i Organizacionog komiteta i preduzeća koje će se baviti organizacijom.

- Izgleda daleko 2020, ali u nekim stvarima smo već knap sa vremenom. Kamo sreće da smo počeli pre tri meseca, ali sreća je što mi imamo dosta smisla za improvizaciju, iako ne bi trebalo time da se bavimo. Uvek je najveći problem priprema tenderske dokumentacije, odabir sportova, rekonstrukcija dvorana, ali mi smo dokazano dobri organizatori, Beograd je jedan od pet glavnih gradova u Evropi koji je organizovao sva velika takmičenja osim Olimpijskih igara. Koristiće nam i iskustvo iz 2009, naše bogatstvo su studenti jer znamo koliko su volonteri važni, tu su i srednjoškolci, pozivam i ostale građane da nam pomognu - zaključio je Jasnić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track