(VIDEO) SIJA KAO ZLATO: Dan kada je Srbija trijumfom nad Hrvatskom obezbedila prvo srebro na EP
Foto: Dado Đilas

Rukomet podignut na viši nivo

(VIDEO) SIJA KAO ZLATO: Dan kada je Srbija trijumfom nad Hrvatskom obezbedila prvo srebro na EP

Ostali sportovi -

Tačno pre pet godina na današnji dan, 27. januara 2012. godine, reprezentacija Srbije je pobedom nad Hrvatskom 26:22 osigurala srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu u Beogradu.

Dani rukometne fantazije koju su trajali od 17. do 29. januara podigli su rukomet na jedan viši nivo i oborili rekorde gledanosti. Neki od njih, poput broja gledalaca na meću polufinala Srbije i Hrvatske (20.000) u Kombank Areni i danas su nedostižni na kontinentalnim takmičenjima i biće još dugo.

'Orlovi', predvođeni sa klupe Veselinom Vukovićem, ostvarili su četiri pobede, dva remija i dva poraza u osam mečeva šampionata. U preliminarnoj fazi igranoj u beogradskom "Pioniru", Srbija je savladala Poljsku 22:18, Dansku 24:22 i remizirala sa Slovačkom 21:21.

U glavnoj fazi, Srbija je remizirala sa Nemačkom 21:21, savladala Švedsku 24:21, a po ostvarivanju plasmana u polufinale, stigao je i poraz od Makedonije 19:22 u rezultatski nebitnom meču.

U polufinalu je savladana Hrvatska 26:22, dok je u velikom finalu igranom 29. januara, Danska bila bolja 21:19. Bronzu je osvojila Hrvatska pobedom nad Španijom 31:27.

Zbog svojih odbrana proglašen 'ministrom odbrane', srpski čuvar mreže Darko Stanić, bio je deo i idealne postave šampionata, dok je MVP - EP 2012 postao kapiten Momir Ilić.

Momci koji su Srbiji doneli prvo srebrno odličje na Evropskim prvenstvima:

Dragan Marjanac, Žarko Šešum, Marko Vujin, Ivan Nikčević, Nikola Manojlović, Alem Toskić, Darko Stanić, Momir Ilić, Dobrivoje Marković, Rajko Prodanović, Rastko Stojković, Momir Rnić, Miloš Kostadinović, Bojan Beljanski, Nenad Vučković, Dalibor Čutura, Ivan Stanković, Petar Nenadić.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO -

(KURIR TV) Zašto je Dejan Radonjić doktor za španske klubove

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track