(VIDEO) OD ŠTUKELJA DO KALINIĆA: Čarobni trenuci našeg olimpizma

Povodom 107 godina OKS

(VIDEO) OD ŠTUKELJA DO KALINIĆA: Čarobni trenuci našeg olimpizma

Ostali sportovi -

Vek i sedam godina prošlo je otkad je na četvrtom spratu hotela Moskva u Beogradu osnovan Olimpijski komitet Srbije, tada Srpski olimpijski klub na inicijativu mladih oficira školovanih u Francuskoj, među kojima je vodeću ulogu imao Svetomir Đukić.

U tih 107 godina stalo je mnogo toga, ispisane su uspešne i neuspešne stranice našeg sporta, a desile su se i neke nestvarne, čarobne priče u kojima su sportisti odigrali glavne uloge. Podsećamo na neke od njih.

Leon Štukelj Nastupio je na sedam velikih takmičenja i ukupno osvojio 20 medalja: 8 zlatnih, 6 srebrnih i 6 bronzanih. Samo na olimpijskim igrama osvojio je 6 medalja: dve zlatne na Olimpijskim igrama u Parizu 1924, zlato i dve bronze na Olimpijskim igrama u Amsterdamu 1928 i srebro na Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. i tako postao najuspešniji je gimnastički reprezentativac Jugoslavije na Olimpijskim igrama. Njegova zbirka medalja bi sigurno bila još brojnija da je Kraljevina Jugoslavija učestvovala na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu 1932.

Jure Franko

Nekadašnji skijaš iz Nove Gorice imao je 22 godine kada je Jugoslavija bila domaćin Zimskih olimpijskih igara. A te sarajevske Igre pamtićemo, osim po maskoti Vučku i po briljantnoj vožnji Franka u veleslalomu. Kapiju po kapiju, savladavao je kao u transu i doskijao do srebrne medalje - jedine za našu državu na tom takmičenju.

Jasna ŠekarićNema sumnje jedna od najvećih legendi srpskog sporta, učesnik olimpijskih igara gotovo nestvarnih osam puta i osvajač pet medalja (zlato, tri srebra, bronza) sa ovih najvećih i najprestižnijih takmičenja. Njena priča dobija na bajkovitosti kada se zna da je kao popriličan anonimus, što i sama ističe, upucala zlato vazdušnim i bronzu malokalibarskim pištoljem.

Aleksandar i Milivoj Karakašević
Aleksandra Ivošev
Goran Maksimović i Ivana Anđušić Maksimović
Zoran i Nikola Kalinić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track