Odlazak velikana: Umro Teofilo Stivenson

Slava mu

Odlazak velikana: Umro Teofilo Stivenson

Ostali sportovi -
Juče u Havani preminuo Teofilo Stivenson, svetska i kubanska bokserska legenda

Uzeo tri olimpijska zlata.Slavni kubanski bokser Teofilo Stivenson umro je od posledica srčanog udara u 61. godini u Havani. Trostruki olimpijski pobednik u teškoj kategoriji i najbolji amaterski borac u istoriji plemenite veštine ostaće upamćen kao čovek koji je odbio ponudu od pet miliona dolara kako bi se u ringu okušao sa Amerikancem Muhamedom Alijem.

Komšije Teofila Stivensona, koga su Kubanci zvali Pirolo, izjavili su da je pred smrt legendarni bokser izgledao sasvim dobro i da se na ulici i u razgovoru s njima ponašao uobičajeno. Krajem januara ove godine proveo je u bolnici dve nedelje zbog problema s krvnim trombom u arteriji blizu srca.

Kad je Stivenson 1974. osvojio prvu titulu šampiona sveta, uticajni američki sportski časopis Sports ilustrejted objavio je priču o njemu pod naslovom „Više voli da je ‘crven’ nego bogat“. Svetska amaterska zlata osvajao je i 1978. i 1986. godine, dok je olimpijska najsjajnija odličja osvajao 1972, 1976. i 1980. godine. Šansu da osvoji i četvrto olimpijsko zlato propustio je 1984, kad je Kuba, kao i ostale komunističke zemlje, bojkotovala Igre u Los Anđelesu.

Čuven je njegov odgovor na pitanje o tome zašto ne želi da pređe u profesionalce i obogati se.- Šta su milioni dolara prema ljubavi osam miliona Kubanaca - rekao je Stivenson posle ponude od pet miliona dolara da boksuje protiv Muhameda Alija.

Najbolji amaterski bokser svih vremena sa 302 pobedeTeofilo Stivenson je uz Mađara Lasla Papa (1948-1956) i svog učenika i naslednika Feliksa Savona (1992-2000) jedini bokser s tri osvojene zlatne olimpijske medalje.Nezvanično je proglašen za najboljeg amaterskog boksera u teškoj kategoriji svih vremena. Pobedio je u 302 meča od ukupno 324 amaterske borbe koje je odradio. Posle povlačenja iz ringa 1988. bio je predsednik Bokserskog saveza Kube i Nacionalnog sportskog instituta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track