RADOST BALKANA Sportske igre mladih spojile region
Foto: SIM

Zdravko Marić najavio novu sezonu

RADOST BALKANA Sportske igre mladih spojile region

Ostali sportovi -

Region u transu, krenule su nove Sportske igre mladih. Takmičanja u Hrvatskoj su već počela, a sve je spremno za masovna druženja i u Srbiji i BiH.

Igre, kroz deset sportova, u kojima se deca takmiče, donose pre svega sreću, druženje i radost. I ono što je veoma važno, spajaju region - Srbiju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.Zdravko Marić, predsednik Organizacionog odbora Sportskih igara mladih (SIM), vrlo je zadovoljan do sada urađenim, jer SIM Srbija ulazi u četvrtu godinu organizacije ovih velikih igara. Preko 30 gradova naše zemlje, ugostilo je mlade školarce i sportiste, koji su se u deset sportova, nadmetali i uživali u onom što najviše vole. I ove godine biće tako.

Zdravko Marić, Aleksandar Vučić, Vanja Udovičić foto: SIM
Zdravko Marić, Aleksandar Vučić, Vanja Udovičić foto: SIM

- Najveši uspeh je što je od prvih igara pa do danas apsolutno sve za decu besplatno, a pravo učešća ima baš svako dete. Veliku zahvalnost dugujemo Vladi Republike Srbije, kao visokom pokrovitelju projekta, lično premijeru Aleksandru Vučiću, svim sponzorima, donatorima, društvenom odgovornim kompanijama, kao i svim ljudima koji su podržali ovu sjajnu manifestaciju. Vlada Srbije i resorna ministarstva su nam pružili podršku, što je za nas veoma značajno, s obzirom da su prepoznali važnost igara za region. Ove igre su najveša manifestacija amaterskog sporta u Evropi - ističe Zdravko Marić, čovek koji je najzaslužniji što ovakva manifestacija postoji.

Sportske igre mladih foto SIM
Sportske igre mladih foto SIM

Marić očekuje dosta od nove sezone.

- Na igrama u regionu do sada je učestvovalo preko milion dečaka i devojčica, malih sportista. Očekujem još veći napredak igara. Čestitam i novoizabranoj predsednici Sportskih igara mladih u Srbiji, Ivani Jovanović. Ona je prošle godine kao supervizor sa timom saradnika, uspešno sprovela realizaciju igara u Srbiji, a moram da se zahvalim i Savezu za školski sport Srbije, posebno predsedniku Željku Tanaskoviću. Oni su naši dugogodičnji partneri - kaže Zdravko Marić.

Sportske igre mladih foto SIM
Sportske igre mladih foto SIM

Program igara pruža mogućnost potpuno besplatnog učešća, svima koji žele da se druže i uživaju u sportskim aktivnostima u svojim gradovima. Učesnici mogu ali i ne moraju da budu aktivni sportisti. Dovoljno je da su ljubitelji zdravog načina života i zato su igre alternativa svim negativnim trendovima današnjice. Parole "Igre su zakon" i "Živimo život bez droge, jer droga uzima život" su dobro poznati slogani SIM u regionu. Jedan od ciljeva jeste da deca uživaju u slobodnom vremenu, da znaju da trebaju da se bave sportom, pre svega zbog zdravlja i da vrednuju prve vrednosti. Naravno i da steknu prijatelje i poznanstva, koja će im značiti čitavog života.Igre će se održati u oko 30 gradova naše zemlje. Državno finale na programu je u Beogradu, krajem jula. Regionalno finale zakazano je za kraj avgusta u Splitu.

Novi tim za nove pobede

Za novog predsednika Sportskih igara mladih Srbije izabrana je Ivana Jovanović. Ivana je obavljala više funkcija u sportu, bavila se privatnim biznisom, a pre toga bila je uspešan novinar i dugogodišnji urednik sportskog programa Radija S. Generalni sekretar ostala je Ana Stanković. Novi u timu su i profesor Zorica Mijatović (sportski direktor), Slobodan Đurić (direktor Sektora za odnose s javnošću) i profesor Goran Vještica (glavni koordinator za takmičenja).

Promoteri Bekam, Murinjo, Modrić...Sportski Ambasadori SIM su velika imena sporta širom sveta. Najbolji fudbaleri Dejvid Bekam, Nemanja Matić, Edin Džeko, Luka Modrić. Košarkaši Huan Karlos Navaro i Mirza Teletović, odbojkašica Maja Ognjanović, nekadašnji najbolji plivač sveta Milorad Čavić. Ambasadori su i fudbalski trener Žoze Murinjo, nekadašnji direktor Reala Predrag Mijatović, trener Ivica Osim, počasni predsednik Bajerna Franc Bekenbauer. Akciju godinama podržava MOK, kao i mnogi čelni ljudi Evropskog parlamenta i drugih poznatih institucija (Oli Rehn, Martin Šulc i drugi).Za sve njih, kako su više puta istakli, poseban je događaj da budu deo ove sportske priče i uživaju gledajući kako se mladi druže, takmiče i stiču nove prijatelje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track