BRAZIL JE MELEM ZA DUŠU: Muzika, roštilj, deserti i neprestani osmesi srpskih odbojkašica
Foto: Privatna Arhiva

Oduševljene

BRAZIL JE MELEM ZA DUŠU: Muzika, roštilj, deserti i neprestani osmesi srpskih odbojkašica

Ostali sportovi -

Naše odbojkašice Tijana Malešević i Ana Bjelica osvojile vicešampiosku titulu u zemlji fudbala, kafe i odbojke.

Prvo što vam padne na pamet kada kažete Brazil svakako su fudbal i kafa. Ali, u zemlji u kojoj su naše odbojkašice osvojile srebrnu olimpijsku medalju, upravo je ovaj sport gotovo neverovatno popularan.

A dve Srpkinje, naše reprezentativke Ana Bjelica upravo su tamo odigrale sjajnu sezonu. Njihov klub Osasko iz Sao Paola postao je vicešampion Brazila, a uz malo sreće mogle su i do titule. Ipak, razloga za nezadovoljstvo nema. Naprotiv.

- Za ovih devet meseci boravka u Brazilu mnogo toga smo videle i proživele. Možemo da kažemo da smo se upoznale sa načinom života, kulturom i običajima u Brazilu. Iskusile smo mnogo toga zanimljivog i drugačijeg, a najbolje smo, naravno, upoznale ovdašnju odbojku i odbojkašku kulturu - kažu Ana i Tijana i dodaju:

- Sport kao sport je na prvom mestu. Fudbal je najgledaniji, ali odmah tu je i odbojka. Teško je i zamisliti koliko je popularna. Medijski je izuzetno mnogo praćena i mnogo se ulaže u razvoj i održavanje već postojećeg visokog nivoa. Ljudi baš uživaju u odbojci pa su samim tim dvorane uvek pune tokom utakmica.

foto: Privatna arhiva
foto: Privatna arhiva

Osnovna razlika u odnosu na Evropu je, kažu, mnogo više rada kako na tehničkim, tako i na fizičkim elementima. A rad je doneo rezultat...

- Sve se isplatilo! Igrale smo finale pred punom dvoranom u Rio de Žaneiru, jesmo izugubile sa 3:2, ali imamo zaista nezaboravno iskustvo kojeg ćemo se rado sećati. Navijači su nas prihvatili kao svoje, stvarno nas obožavaju, a i mi bez njihove podrške verovatno ne bismo ovoliko napravile.

Pored odbojakških, Tijana i Ana iz Brazila će zauvek nositi i drugu vrstu uspomena.

- Brazilska kultura i način života su melem za dušu. Baš umeju da uživaju u svakom danu, u svakom slobodnom momentu. Ljudi su izuzetno druželjubivi, otvoreni za nova poznanstva i sve to nam je olakšalo boravak ovde. Kao i kod nas, uživaju u roštilju i uvek vole da obrnu neko meso na žaru, pa sve to isprate nekim dobrim desertom na kraju. Obično to budu popularni musevi "doce de leite", tradicionalno i "acai". Nama je ipak roštilj na prvom mestu (smeh).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track