BRAVO, MARIJA: Srbija ima predstavnicu u krem društvu evropskog snukera
Foto: Snuker savez Srbije

veliki uspeh kragujevčanke

BRAVO, MARIJA: Srbija ima predstavnicu u krem društvu evropskog snukera

Ostali sportovi -

Marija Dimitrijević ispisala je novu stranicu istorije srpskog snukera.

Na Evropskom prvenstvu koje je održano prethodne sedmice u Albaniji najbolja snukerašica Srbije stigla je do osmine finala u pojedinačnoj konkurenciji i tako zabeležila uspeh za pamćenje, nešto što do sada nije pošlo za rukom nijednom predstavniku naše zemlje kako u muškoj tako i u ženskoj konkurenciji.

Kragujevčanka je takmičenje u grupi B završila na drugoj poziciji, izgubivši samo meč od jedne od najboljih igračica "starog kontinenta", Tatjane Vasiljeve iz Letonije. Pobedama nad Dankinjom Mišel Hajn i Ruskinjom Anastasijom Singurindi, inače drugim favoritom grupe, Marija se plasirala u nokaut fazu takmičenja.

Žreb je hteo da se 25-godišnja reprezentativka Srbije u osmini finala sastane sa 20 godina starijom Francuskinjom Kristel Pedat, koja iza sebe ima nekoliko učešća u završnicama evropskih šamponata. Ispostavilo se da je to bio jedan od najneizvesnijih i najdužih mečeva na turniru. Kristel je povela sa 1:0 ali je Marija dobila naredne dve partije u meču koji se igrao na tri dobijena frejma. U četvrtom frejmu Francuskinja je nadoknadila zaostatak od 20-ak poena i sprečila Srpkinju da slavi i plasira se u četvrtfinale. U poslednjem, odlučujućem, petom frejmu, dogodila se slična situacija i Kristel je uz dosta sreće ubacila poslednju kuglu i trijumfovala. Četvrtfinale je bilo nadohvat ruke jer su Mariju praktično dve ubačene kugle delile od senzacionalne pobede.

Zvanična klasifikacija od osmog do 16. mesta ne postoji, ali uzimajući u obzir sve rezultate osmine finala, Srbija ima predstavnicu među najboljih deset u Evropi. Obe igračice bile su iscrpljene posle meča koji je trajao četiri i po sata, a Kristel Pedat morala je i četrtfinalni duel da odigra iste večeri i poražena je sa 3:1 od Ane Prisažnuke iz Letonije.

Titulu je još jednom osvojila Belgijanka Vendi Jans, višestruka evropska šampionka i daleko najbolja igračica kontinentalnog dela Evrope.

foto: Snuker savez Srbije

Pored pojedinačnog i timskog prvenstva za dame, albansko letovalište Šenđin, bilo je domaćin prvenstva "starog kontineta" u konkurenciji veterana kao i seniorskog timskog prvenstva. Reprezentaciju Srbije predstavljali su u seniorskoj konkurenciji (timsko takmičenje) četvrti i peti sa nacionalne rang liste, Marko Grbović i Zoran Ćakić, a titulu su osvojili Velšani. Turnir veterana igrali su Leo Vig i predsednik Snuker saveza Srbije, Vladimir Kolaković. Islanđani su osvojili timsko takmičenje a pojedinačno Velšanin Daren Morgan. U ženskoj konkurenciji Marija Dimitrijević i Marija Milovanović nosile su boje Srbije a timsku titulu ponele su Belgijanke.

Troje sudija iz Srbije je učestvovalo na prvenstvu u Albaniji a to su Vladan Ćirić, Đukan Zec i Aleksandar Radojević.

Uspesi srpskog snukera se nižu u poslednjih godinu dana. Konačno je Snuker savez Srbije i zvanično formiran i priznat od strane države i Ministarstva za sport, Marko Stoilković osvojio je u Bukureštu prvi turnir van granica naše zemlje, Marija Dimitrijević je među najboljih deset igračica u kontinentalnoj Evropi, a Savez je uz pomoć sponzora ove godine po prvi put finansirao učešće igrača na evropskim šampionatima na Kipru i u Albaniji.

Sjajna vest je i to da je EBSA (Evropska snuker federacija) poverila Snuker savezu Srbije organizaciju evropskog prvenstva 2019. godine.

Stvari konstantno idu na bolje i organizaciono i što se tiče kvaliteta igre ali u svakom segmentu mora još mnogo da se napreduje. Činjenica je da je Marija Dimitrijević stigla do osmine finala na Evropskom prvenstvu, praktično bez pravog treninga u poslednjih godinu dana i upravo zbog toga glavni cilj Snuker saveza Srbije je da u bliskoj budućnosti obezbedi stalne prostorije/dvoranu, gde bi reprezentativci mogli tokom cele godine da neometano treniraju u pripremaju se kako za domaća tako i međunarodna takmičenja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track