NAĐA HIGL ZA KURIR: Bila sam pod stresom dok sam trenirala, ali dotukao me je onaj van vode
Foto: Fonet

ISPOVEST

NAĐA HIGL ZA KURIR: Bila sam pod stresom dok sam trenirala, ali dotukao me je onaj van vode

Ostali sportovi -

Nekadašnja srpska plivačica Nađa Higl za Kurir priča kako se bori sa bolešću debelog creva, kao i kako se oseća pošto je javno progovorila o mukama kroz koje je prošla.

Na dan kada je pre osam godina postala svetska šampionka u plivanju Nađa Higl je obelodanila da boluje od teške bolesti.

Nađa je 31. jula 2009. pobedila na Svetskom prvenstvu u Rimu na 200 metara prsno, a danas se bori sa bolešću debelog creva. Ona je na svom sajtu detaljno opisala koliko dugo vremena je trebalo da se otkrije od čega boluje i kako joj je dijagnostikovan ulcerozni colitis.

Nađina potresna priča obišla je region, a nekadašnja plivačica za Kurir otkiva kako se oseća posve svega.

Šta vam je prvo prošlo kroz glavu kada vam je dijagnostikovana autoimuna bolest?

- Prvo sto mi je palo na pamet je “Šta je to?”, a nakon toga “Da li se od toga umire”... Kasnije, kako sam istraživala najveći strah mi je bio da ne dođe do operacije i odstranjivanja oštećenih delova creva. Kako najbrže preći preko “otkud to meni i zašto baš ja” pitanja?

- Pa ja sam i postavila pitanje “Zašto ja” ali sam odmah sama sebi i odgovorila “A zašto ne bih ja”. Život naprosto nema pravila i određene situacije i problemi nas mogu samo ojačati. Kako su na tu vest reagovali vaši najbliži?

- Mami je bilo najteže, a otkad sam i ja majka razumem je u potpunosti. Otac i muž su se onako muški prikrivali, ali nije im uopšte bilo lako da vide jednu jaku i stabilnu osobu u tako katastrofalnom stanju. Šta biste poručili ljudima, posebno mladim, koji se suočavaju sa sličnim problemima? - Poručila bih im da se ne predaju, da se bore, da ne padaju. Da se obrate stručnjacima, hvala Bogu imamo ih, kao i da se pridržavaju saveta. Takođe bih rekla da kada se izađe iz tog nekog haotičnog stanja i kada se dođe u neko stanje kada može da se makar malo funkcionise, sve bude lakše.

Da li je i stres koji sa sobom nosi bavljenje vrhunskim sportom doprineo nastajanju bolesti?

- Svakako da je postojao stres i dok sam trenirala, ali dotukao me je stres van vode. Koja je najvažnija poruka koju ste dobili u ovom periodu?

- Svaka poruka podrške i svaki savet ima svoju težinu i podjednako su mi važni. Najviše volim da čujem iskustva ljudi sa pozitivnim ishodom. Koliko je potrebno vremena da sam sebi kažeš - To je to, glavu gore, moraš se boriti... odnosno koji je to trenutak u kom snaga nadjača strah od bolesti?

- Meni nije trebalo mnogo jer sam pored sebe imala dva bića koja od mene zavise. Kada si uhvaćen u mašinu nemaš vremena da se predaš. Kada padnem samo se saberem i prkosim.

kurir.rs / Gojko Filipović, Predrag Gajić

foto: Fonet

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO: Hoće li Partizanovci navijati za Zvezdu a protiv PAOK-a?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track