DVA PUTA JE IZBEGAO SMRT: Preživeo pravu životnu dramu, vratio se sportu i osvojio bronzu na SP u Londonu!
Foto: Reuters

ŽIVOT JE POBEDIO

DVA PUTA JE IZBEGAO SMRT: Preživeo pravu životnu dramu, vratio se sportu i osvojio bronzu na SP u Londonu!

Ostali sportovi -

Hravtski atletičar Stipe Žunić (26) na Svetskom prvenstvu u Londonu osvojio je bronzanu medalju u bacanju kugle, ali malo ko zna kroz kakvu životnu dramu je prošao ovaj maldić.

Stipe je danas jedan od najboljih svetskih bacača kugle, a do te titule stigao je neopisivom snagom volje. Naime, Žunić je prošao kroz pravi pakao kada je došlo do komplikacija usled upale pluća

- Zakomplikovala se operacija lakta u oktobru 2013. godine. Izgubio sam vazduh na tri minuta, a imao sam samo 23 otkucaja srca u minuti. Bila je potrebna i reanimacija. Uh, jedva sam se izvukao - rekao je Žunić.

Nedugo nakon operacije lakta Žunić je dobio tešku upalu pluća. I tad je vodio bitku za život.

- Izgubio sam čak 20 kilograma. Bio sam na aparatima nekoliko dana, nisam mogao da govorim. Pluća su mi bila u jako lošem stanju. Bio sam opet u opasnosti, ali nekako sam dvaput, na sreću, izbegao smrt - opisao je Žunić.

Hteo je da završi karijeru, ali puno mu je pomogla vera. U ruke je potom uzeo kuglu.

foto: Reuters

Lakat, pluća, pa još i rame

Do 2012. trenirao je bacanje koplja, ali zbog loših uslova i nepravilne tehnike teško se povredio. Morao je da ide na potpunu rekonstrukciju desnog ramena.

- U Zadru nije bilo pravog zaletišta, pa sam trčao na podlozi koja je bila tvrda kao beton. Loša tehnika? Da, trener u Zadru nije imao iskustva, pa je došlo do disbalansa mišića. Prednji mišići u ruci bili su mi jači od zadnjih. Zbog toga sam se povredio. Oporavak je trajao godinu i po. I danas me boli kao i pre operacije, ali sam se navikao - kaže ovaj hrabri Zadranin.

U novembru 2013. godine prebacio se zbog toga na kuglu.

- Pri bacanju kugle rade drugi mišići i ništa me ne boli. Ali za mene bacanje kugle nije novost, trenirao sam je i pre - kaže Žunić.

Na laktu su se Žuniću odlomila dva komadića kostiju. Rutinska operacija pretvorila se u bitku za život. Na operaciji su mu lekari izvadili komadiće kostiju. Morali su da izbruse i glavu rotatorne manšete i šavovima da spoje tkivo.

Stipe Žunić bacao je i disk, a kugli se ozbiljno posvetio pre tri godine na Floridi i posle SP u Londonu i više je nego jasno da nije pogrešio pri svom izboru. Bronza sija oko vrata!

kurir.rs / 24sata.hr

foto: Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO : Zašto Partizan mora da se zahvali Zvezdanu

Terziću?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track