(VIDEO) PIJANAC JE POSTAO NAJBOLJI UDARAČ SVIH VREMENA: Ring je napustio nepobeđen, nije znao za strah, a poginuo je u jezivoj nesreći
Foto: Printscreen YT

NA DANAŠNJI DAN

(VIDEO) PIJANAC JE POSTAO NAJBOLJI UDARAČ SVIH VREMENA: Ring je napustio nepobeđen, nije znao za strah, a poginuo je u jezivoj nesreći

Ostali sportovi -

Na današnji dan 1923. godine rođen je jedan od najboljih svetskih boksera Roki Marćano.

Proslavljeni američki bokser poginuo je u avionskoj nesreći 31. avgusta 1969.

Roki je bio prvak sveta od 23. septembra 1952. do 27. aprila 1956. godine i jedini je teškaš koji se povukao bez poraza.

Branio je titulu 6 puta. Pamte se njegovi mečevi protiv Ezarda Čarlsa, Arči Mura, Džersi Džo Volkota. Njegov rekord u 49 mečeva je 49 pobeda, 43 nokauta, 0 poraza.

Italijan poreklom, bio je jedan od retkih belih boksera koji je uspeo u tom sportu. A njegova priča je nestvarno ljudska.

Ponikao iz siromašne porodice, detinjstva i mladosti obeleženih lutanjima a često i na ivici zakona, delovalo je da će se njegova sudbina okončati svakojako, samo ne srećno.

Još kao momčić, kopao je kanale da dođe do džeparca pa čak se oprobao i kao kamiondžija ali, po njegovim rečima, nije bio ni za fabrička postrojenja ni za volan. Najviše je voleo svež vazduh. Dok se borio u drugom svetskom ratu, učestvovao je na vojničkim turnirima i odatle je potekla njegova ljubav prema boksu.

Po povratku sa evropskih bojišta, učestvovao je na nekoliko poluprofesionalnih turnira na dokovima Njujorka da bi, tek 1947. godine, rešio da se posveti boksu. Svoju prvu profesionalnu borbu je imao te iste godine kada je pobedio Lija Epersona a nakon toga je, sledećih osam godina bio nepobediv.

kurir.rs / kurir sport foto: Printskrin

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO: Spektakularan sportski vikend ! Spremite se za uživanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track