BAŠ HUMANO: Trčaće 50 maratona za obolele od plućne hipertenzije
Predsednica uduzenja obolelih od plućne Danijela Pešić i Predrag Tripković Foto: Promo, Foto: Promo

Skreću pažnju na problem

BAŠ HUMANO: Trčaće 50 maratona za obolele od plućne hipertenzije

Ostali sportovi -

Tim maratonaca Inspired by HOPE, koji je formiralo Udruženje pacijenata Plućne hipertenzije Srbije, predstavljen je u novootvorenoj sportskoj prodavnici Go Active u Tržnom centru Rajićeva.

U okviru ovog ambicioznog i humanog projekata predviđeno je da deset trkača za godinu dana istrči ukupno 50 polumaratonskih ili maratonskih trka sa ciljem da se podigne svest o Plućnoj hipertenziji i neophodnosti da se ova bolest što pre otkrije i adekvatno leči.

Brend prodavnica Go Active, partnerski će pomoći Inspired by HOPE timu da skrene pažnju na težinu, retke ali veoma progresivne bolesti Plućne hipertenzije čiji je prosečan životni vek bez terapije 2,6 godina. Značaj uspostavljanja rane dijagnoze može biti ključan u preživljavanju pacijenata, kojima još uvek u Srbiji nije dodeljeno adekvatno lečenje i terapija.

- Naš tim Inspired by HOPE dobio je novu energiju i prijatelje koji žele da nam pomognu da postanemo prisutniji, svesni da se naša životna maratonska trka nastavlja. Mi ćemo ponosno nastaviti da trčimo u 2018. na najpoznatijim trkama kod nas i u regionu, da ostajemo bez daha u čast svih obolelih osoba od Plućne hipertenzije, kako bismo podigli svest o ovoj retkoj, teškoj i progresivnoj bolesti. Nećemo stati sa trčanjem sve do trenutka dok se i poslednjoj osobi sa PH u Srbiji ne obezbedi adekvatna terapija, koja je dostupna u gotovo svim zemljama u reionu, a koja će im omogućiti da dišu i ono što je najvažnije, produže im život - izjavila je Danijela Pešić, predsednica Udruženja pacijenata plućne hipertenzije.

Kurir sport/Predrag Gajić

Foto: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track