NEĆU DA NOSIM HIDŽAB: Dvostruka šampionka sveta u šahu odbila da nastupi na Svetskom prvenstvu u Saudijskoj Arabiji
Foto: Fejsbuk

Ne odriče se načela

NEĆU DA NOSIM HIDŽAB: Dvostruka šampionka sveta u šahu odbila da nastupi na Svetskom prvenstvu u Saudijskoj Arabiji

Ostali sportovi -

Ukrajinska šahistkinja Ana Muzičuk (27), dvostruka svetska šampionka, potvrdila je na svom službenom Fejsbuk profilu da neće nastupiti na Svetskom prvenstvu u Saudijskoj Arabiji zbog kršenja ljudskih i ženskih prava.

- U nekoliko dana žu izgubiti dve titule svetske šampionke samo zato što svojom odlukom neću otputovati u Saudijsku Arabiju. Samo zato što ne želim da igram prema nečijim pravilima, odnosno jer ne želim da nosim hidžab te abaju i pritom da se osećam kao sekundarno biće - oglasila se Ana Muzičuk.

Ukrajinku posebno boli činjenica da se retko ko bori za ukidanje zabrana.

-Pre tačno godinu dana osvojila sam svetske titule i bila sam najsrećnija osoba u šahovskom svetu, ali danas se osećam zaista loše. Spremna sam da branim svoje principe, pa i po cenu da propustim takmičenje na kome bih zaradila više nego na nekoliko turnira zajedno. Osećaj je zaista gorak, ali to nije dovoljno da bih se odrekla svojih načela. Identična se situacija tiče i moje sestre Marije koja je odustala sa Svetskog prvenstva u Iranu, ali sretna sam što delimo isti stav. I da, za one malobrojne koji se brinu za nas, vratićemo se! - naglasila je Ukrajinka znajući kako nagradni fond za žene iznosi između rekordnih 80.000 i 250.000 dolara.

Kurir sport

Foto: Fejsbuk

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT: OVO JE prvo pojačanje Zvezde u zimskom prelaznom roku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track