DISKUSIJA

(KURIR TV) ZAŠTITA INTEGRITETA SPORTA: Konferencija "Fer plej, fer lajf" protiv svega što narušava misiju sporta

Ostali sportovi -

Konferencija "Protiv svega što narušava integritet i misiju sporta - Fer plej, fer lajf", u organizaciji Tanjuga i Ministarstva omladine i sporta, počela je u beogradskom hotelu Metropol.

Konferenciji prisustvuju predstavnici ministarstava unutrašnjih poslova, pravde, kao i ministar sporta Vanja Udovičić, a tu si i internacionalni fudbalski sudija Milorad Mažić, predstavnik UEFA Maksimiliano Mićenzi, te Milan Janković, direktor za brend i sponzorstva kompanije SKS365 Malta.

1 / 10 Foto: Marina Lopičić

Zaštita integriteta sporta, doping i zloupotreba sportista, borba protiv nameštanja utakmica, kao i nasilje u sportu samo se neke od tema o kojima će se danas govoriti na ovoj konferenciji.

Direktorka Tanjuga Branka Đukić rekla je na otvaranju da je sport suočen sa opasnošću da interes profita poništi njegov duh, misiju i vrednosti i to od kako je biznis video svoj interes u sportu.

Kada je reč o negativnim pojavama u sportu poput nasilja na sportskim terenima ili nameštanja utakmica, Djukić je navela da su to "mečevi" koji se, kaže, ne igraju na sportskim terenima, već iza kulisa, daleko od očiju javnosti, a sigurno na štetu sportista, mladih i čitave armije ljudi koji su u sportu čista srca i visokih ideala.

"Naš cilj je da o takvim pojavama neprestano govorimo, da razotrkivamo mehanizme zloupotrebe spotra, da im pružamo otpor, između ostalog i na ovakvim skupovima. Želimo zajedno sa Ministarstvom omladine i sporta da podstaknemo sve nas zajedno da razmislimo nismo li svi mi ponekad svesno ili nesvesno, pa i mi u medijima na neki način saučesnici izneveravanja sportskih ideala", rekla je direktorka Tanjuga Branka Đukić.

Đukić je istakla da svi sportisti imaju pravo na poštenu utakmicu, a na medalju - samo najbolji.

"Ovo je važno pitanje, ovo je pitanje principa na kojem mora da počiva ne samo sport, već svako društvo, u celini. Jer, samo poštena utakmica znači pobedu najboljeg. A najbolji su nam potrebni u svim oblastima života", poručila je Đukić.

kurir.rs / Tanjug

foto: Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track