TERORISTI BEZ ŠANSE: Policija razradila tajni plan obezbeđenja Superboula! Evo šta se sprema
Foto: NFL, Mineapolis

ništa se ne prepušta slučaju

TERORISTI BEZ ŠANSE: Policija razradila tajni plan obezbeđenja Superboula! Evo šta se sprema

Ostali sportovi -

Nedjeljno izdanje "Superboula", finala doigravanja u američkom fudbalu NFL, osim velikog sportskog spektakla, biće i jedna od najvećih sigurnosnih operacija u svetu sporta.

U finalu 52. izdanja Super Boula igraće branioci titule Nju Ingland Petriotsi i Filadelfija Iglsi. Petriotsi su u finalu Američke konferencije na svom terenu u dramatičnoj utakmici svladali Džeksonvil Jaguarse sa 24:20, dok su Iglsi takođe na svom terenu u finalu Nacionalne konferencije nadigrali Minnesota Vikingse sa 38:7.

Veliko finale igraće se u nedelju 4. februara i to na stadionu Vikingsa u Mineapolisu.

- Spremni smo na sve. Već se dve godine pripremamo za ovaj događaj - kazao je šef policije u Mineapolisu Skot Gerličer.

Za sigurnost na samom stadionu i oko njega brinuće brojne policijske patrole i helikopteri. Celo područje je pokriveno kamerama, a pregledali su ga i psi tragači. Biće postavljeno nekoliko prstenova zaštite, a biće postavljene i betonske ograde kako bi se sprečili teroristički napadi vozilima.

- Ne očekujemo nikakve incidente, jedino očekujemo hladno vreme - dodao je policijski službenik.

Tokom poslednje dve godine lokalne policijske vlasti su imale više od 200 sigurnosnih provera kritične infrastrukture i okolnih područja.

Superboul se održava četiri meseca nakon pokolja u Las Vegasu kada je 64-godišnji Amerikanac pucao iz automatskog oružja sa 32. sprata hotela usmrtivši pritom 58 osoba, dok ih je ranjeno više od 400. Zbog toga je policija promenila plan osiguranja Superboula.

- Napravili smo nekoliko specifičnih promena o kojima nećemo razgovarati - dodala je šefica osiguranja NFL-a Keti Lanier.

Vlasti su pozvale i građane da prijave sumnjive radnje ili bilo što sumnjivo.

- Nemamo nikakvu verodostojnu ili specifičnu pretnju, nastavićemo aktivno pratiti kanale s našim međunarodnim partnerima. Superboul zbog svog značaja može biti aktraktivan cilj - kazala je Kirstjen Nilsen, iz američkog ministra unutarnjih poslova.

Kurir sport

Foto: EPA/Andrew Gimbert

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT: Zvezda ima tri problema a Partizan dva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track