(VIDEO) SPORTISTI SEVERNE KOREJE NE SMEJU KIMU NA OČI: Nisu uzeli medalju, sad strahuju od zastrašujuće kazne
Foto: Fonet/AP, Reuters

kad ne opravdaš očekivanja

(VIDEO) SPORTISTI SEVERNE KOREJE NE SMEJU KIMU NA OČI: Nisu uzeli medalju, sad strahuju od zastrašujuće kazne

Ostali sportovi -

Sportisti iz Severne Koreje se sa Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu vraćaju bez medalje iako je lider te zemlje Kim Džong Un tamo poslao 22 takmičara sa uverenjm da će napraviti istorijski rezultat.

A nije da za strah nema osnova iz prošlosti. Deda Kim Džong Una je, navodno, uhapsio i zatvorio u gulage fudbalsku reprezentaciju koja je nakon drugog kola ispala sa Svetskog prvenstva. Severna Koreja je bila debitant na tom takmičenju, a ostvarila je iznenađujuću pobedu nad Italijom od 1:0.

Međutim, već u sledećem kolu je izgubila od Portugala, takođe debitanta na svetskim prvenstvima sa 5:3. Priča se da su se fudbaleri pre tog meča malo previše zabavljali sa ženama i da su preterivali sa alkoholnim pićima. Po povratku kući, vlasti su ih sve pohapsile i poslale u koncentracioni logor.

U knjizi "Akvarijumi Pjongjanga" Kang Čol Hvan, koji je pobegao iz Severne Koreje u Južnu, otkrio je kako je jedan član tog tima postao poznat po tome koliko mučenja je izdržao, dok je drugi dobio nadimak "Buba švaba" jer je jeo svaku bubu koju je mogao da nađe, da bi se izborio sa glađu dok je držan u takozvanoj "ćeliji za znojenje".

Godine 2010. postojale su tvrdnje da je vlada kaznila trenera fudbalske reprezentacije i igrače nakon što su izgubili sva tri meča na Svetskom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici. Igrači su tada podvrgnuti "oštroj ideološkoj kritici" zbog toga što su primili najviše golova od svih učesnika, a selektor tima je javno osramoćen i osuđen na težak rad.

Kurir sport

Foto: Fonet/AP, Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO! ČUDA SE DEŠAVAJU! Partizan je dokaz tome!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track