VELIKA ČAST: Srpski E-sport savez prisustvovaće svetskom kongresu Elektronskih sportskih igara
Foto: Think

Skup u Kini

VELIKA ČAST: Srpski E-sport savez prisustvovaće svetskom kongresu Elektronskih sportskih igara

Ostali sportovi -

Predstavnici Srpskog E-sport saveza prisustvovaće od 13. do 18. marta manifestaciji World Electronic Sports Games u kineskom gradu Haikou na poziv globalnog esports direktora kompanije Alisports, Džejsona Funga.

Tokom boravka u Kini generalni sekretar Srpskog E-sport saveza Dalibor Marinović imaće nekoliko sastanaka koji bi za cilj trebalo da imaju integraciju naše nacionalne organizacije ina svetsku esports scenu.

Prošle godine delegacija Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija je boravila u Kini u vezi saradnje u oblastima onlajn turizma, e-trgovine i logistike.

- Naš cilj je da Alisports bude neka vrsta 'savetnika' koji bi vodio srpski esport - od reprerezentacije, preko liga i turnira, pa sve do edukacije igrača u školama - rekao je Marinović.

Pokušaji uvođenja esporta na velike sportske događaje već dugi niz godina izazivaju kontroverze. Dok neki smatraju da je to dobar korak za priznavanje esporta, drugi misle da će se takvim pristupom izgubiti identitet i jedinstvenost takmičarskog igranja video igara. Sa partnerima poput Međunarodnog i Azijskog olimpijskog komiteta, uz najavljene investicije, sve je izglednije da će se ta ideja i ostvariti.

Partnerstvo Alibabe i Azijskog olimpijskog komiteta već je uvrstilo esport prošle godine na jedno manje takmičenje pa je esport bio deo Asian Indoor and Martial Arts Games u Ashgabatu. Međunarodni olimpijski komitet dao je podršku projektu pod nazivom “Road to the Olympics” takmičenju u StarCraftu II u susret zimskim Olimpijskim igrama u Pjongčangu. Azijski olimpijski komitet u partnerstvu s kineskim gigantom Alibabom uvrstio je i esport na Azijske igre 2022. u Hangžou. Kako se Azijske igre smatraju drugim najvećim multisportskim događajem na svetu, ovo je svakako veliki korak za esport.

Kurir sport

Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track