SLOVACI: Razumemo Srbe, EHF nije dao da mi organizujemo turnir
Foto: AP

Hteli da preuzmu domaćinstvo

SLOVACI: Razumemo Srbe, EHF nije dao da mi organizujemo turnir

Ostali sportovi -

Predsednik Rukometnog saveza Slovačke (SZH) Jaroslav Holeša izjavio je da njegova zemlja razume Srbiju i specifičnost situacije oko igranja protiv tzv. Kosova, da je zato ponuđeno da oni organizuju kvalifikacioni turnir juniorki za SP, ali da od Evropske federacije (EHF) nije stigao odgovor.

"Mi smo poslednjih meseci bili u stalnoj komunikaciji sa EHF-om, svakodnevnoj. Prvi problem je nastao kada su nam rekli da će se igrati bez državnih obeležja, čemu smo se snažno protivili. Predstavljamo Slovačku i imamo pravo da igramo pod našom zastavom, uz našu himnu, a pritom je ta odluka i protivna pravilima samog EHF-a. Naravno, imali smo potpuno razumevanje za srpsku situaciju i zato smo i predložili da se turnir premesti kod nas, u Slovačku", izjavio je Holeša za sajt Saveza.

Kako je naveo, svesni su da je Kosovo primljeno kao punopravni član EHF-a i IHF-a, ali da su i svesni odnosa sa Srbijom, pa je bilo logično razmišljati da se te dve selekcije razdvoje prilikom žreba, poput prethodnih slučajeva sa Grcima i Makedoncima.

"Ali, taj voz je prošao. U svakom slučaju, mi smo ponudili da se turnir igra kod nas, obezbedili smo hotel za sva četiri tima, obezbedili dvoranu, sve u skladu sa propisima EHF-a. U januaru smo poslali taj predlog EHF-u i nikada nismo dobili odgovor", rekao je Holeša.

Kvalifikacioni turnir juniorki trebalo je da se odigra u Kragujevcu, potom je "premešten" u Kovilovu, ali je odlukom Vlade Srbije na dan početka zabranjen, nije odigrana nijedna utakmica, a EHF je diskvalifikovao srpsku ekipu.

Tanjug

Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT: Sprema se veliki huliganski pir. Pripreme uveliko traju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja