MAJSTORIJE BORENOVIĆA I ĆULUMA ZA KRAJ: Završen Evropski kup u džudou koji se održao u Beogradu
Foto: privatna arhiva

sjajno

MAJSTORIJE BORENOVIĆA I ĆULUMA ZA KRAJ: Završen Evropski kup u džudou koji se održao u Beogradu

Ostali sportovi -

Završen 11. European judo cup u beogradskim Šumicama. Dva dana vrhunskih borbi 300 takmičara iz 35 zemalja i sa tri kontinenta protekla u znaku domaćih boraca koji su požnjeli čak 14 odličja.

Do poslednjeg mesta ispunjen Sportski centar Šumice i 300 boraca iz 35 zemalja, sa tri kontineta, Evrope, Afrike i Severne Amerike, ukratko opis prestižnog kojem je Beograd domaćin već 11 godina. Subotnja apsolutna dominacija srpskih boraca umalo nije ponovljena. U nedelju se dva puta pevalo „Bože pravde“ u Šumicama pošto su se na najviši stepenik pobedničkog postolja popeli Boško Borenović nakon fantastične i napete borbe sa odličnim Čehom Jiržijem Petrom u kategoriji do 90 kg, kao i maestralni Žarko Ćulum među kolosoma preko 100 kg. Uz Borenovića i Ćuluma bronzanim medaljama okitili su se Ivana Jandrić (do 70 kg), Aleksandra Duboja (preko 78 kg) i Vladimir Gajić (preko 100 kg). Tokom dva takmičarska dana vrhunskog džudoa naš tim je požnjeo čak 14 odličja, od čega četiri zlata, dva srebra i osam bronzi, što je reprezentaciji Srbije donelo prvo mesto u generalnom plasmanu.

Borba koja se izdvaja i koja je podigla publiku u Šumicama na noge je svakako finale u kategoriji do 90 kilograma iz koje je Boško Borenović izašao kao pobednik i osvačaj zlatne medalje. Srpski džudista imao je više gotovo ravnopravnog protivnika u opasnom Čehu Jiržiju Petru.

foto: privatna arhiva

-Prošle godine nisam uspeo da ostvarim visok plasman. Upravo zato sam se posebno spremao za 11. izdanje Evropskog kupa u Beogradu i uspeo sam da verifikujem taj trud i posvećenost. Velika je privilegija i motivacija takmičiti se pred domaćom publikom, a organizacije turnira u Beogradu je odlična, tako da verujem da će i naredne godine biti na još višem nivou -rekao je as iz Pančeva, član DŽK Žandarmerija.

Od Žarka Ćuluma se uvek očekuje dobar rezultat. Srpski kolos je i ovoga puta oduševio pobedom u duelu sa odličnim Rumunom Danijelom Nateom.

Heroj samog kraja European judo kupa, Žarko Ćulum majstorski je odradio borbu za zlatnu medalju u kategoriji preko 100 kg pobravši frenetične aplauze sa tribina:

-Ovaj meč mi je značio više nego bilo šta drugo. Pobedio sam osvajača svetskih i evropskih medalja. Prezadovoljan sam! To zlato je došlo uz veliku podršku sa tribina. Posle kraćeg odmora napadam olimpijsku normu.“

Todorov: Uspeh i rezultatski i organizaciono

Prvi čovek srpskog džudoa Ivan Todorov bio je vidno zadovoljan još jednim, 11. po redu Evropskim džudo kupom u Beogradu:

-Tih 14 medalja koji su za ova dva dana vrhunskih odmeravanja u Šumicama osvojili naši takmičari najbolje govore. Još jedan veliki uspeh srpskog džudoa, i rezultatski i organizaciono. Imamo sve više kvalitetnih boraca kojima ovaj nivo takmičenja koje organizujemo na našem tlu pomaže da budu u evropskom i svetskom vrhu. Izuzetno sam zadovoljan, zahvaljujem se Ministrastvu omladine i sporta, gradu Beogradu, sponzorima kao i svim prijateljima našeg džudoa i Saveza. Već sada najaavljujem da će 12. Izdanje Evropskog kupa biti na još višem nivou istakao je Ivan Todorov.

Majstorski pojasevi za Majdove

Predsednik DŽSS Ivan Todorov je tokom turnira svečano dodelio diplomu nosioca crnog pojasa treći DAN, Nemanji Majdovu, aktuelnom prvaku sveta i vicešampionu Evrope. I Nemanjin otac, Ljubiša Majdov, zvanično najbolji trener Starog kontinenta za prošlu godinu, istom prilikom svečano je promovisan u nosioca crnog pojasa peti DAN.

Osvajači medalja

Seniorke do 70 kg: 1. Ren Roj (Kanada), 2. Violić (Hrvatska), 3. Jandrić(Srbija) i Lerinc (Mađarska), do 78: 1. Pavić (Hrvatska), 2. Haračić (BiH), 3. Matejckova (Češka R) i Torkar (Slovenija), preko 78 kg: 1. Želecna (Poljska), 2. Vuković (Hrvatska), 3. ALEKSANDRA DUBOJA (SRBIJA) i Radić (Hrvatska)

Seniori do 81 kg: 1. Gotonoaga (Moldavija), 2. Nuralijev (Rusija), 3. I. Petr (Češka R) i Goz (Mađarska), do 90 kg: 1. Borenović (Srbija), 2. J. Petr (Češka R), 3. Vereš (Mađarska) i Djačenko (Izrael), do 100 kg: 1. Tot (Mađarska), 2. Hucol (Ukrajina), preko 100 kg: 1. Ćulum (Srbija) , 2. Natea (Rumunija), 3. Gajići (Srbija) i Dragić (Slovenija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track