HAMILTON PONOVO NA VRHU: Fetela sudar koštao boljeg plasmana
Foto: Reuters

rutinski

HAMILTON PONOVO NA VRHU: Fetela sudar koštao boljeg plasmana

Ostali sportovi -

Vozač Mercedesa Luis Hamilton pobedio je danas u trci Formule 1 za Veliku nagradu Francuske u Kastelu i preuzeo vodjstvo u generalnom plasmanu od Sebastijana Fetela iz Ferarija, koji je zauzeo peto mesto.

Hamilton je na stazi "Pol Rikar" ostvario 65. pobedu u karijeri, a treću u sezoni. On je krenuo sa pol pozicije, vodio je od početka do kraja i rezultatom sat, 30 minuta, 11,385 sekundi ostvario važnu pobedu u borbi za titulu.

Aktuelni svetski prvak vratio se na prvo mesto i ima 14 bodova više od Fetela u generalnom plasmanu.

Drugo mesto zauzeo je Maks Verstapen iz Red Bula sa zaostatkom od 7,090 sekundi, a treći je bio vozač Ferarija Kimi Raikonen za 25,888 sekundi zaostatka.

Vozač Red Bula Danijel Rikardo zauzeo je četvrto mesto, a peti je bio Sebastijan Fetel iz Ferarija. Šesto mesto zauzeo je Kevin Magnusen iz Hasa, a sedmi je bio Valteri Botas iz Mercedesa. ; Bodove su još osvojili vozači Renoa Karlos Sainc i Niko Hulkenberg i vozač Zaubera Šarl Lekler.

Odmah u prvom krugu došlo je do incidenata. Fetel je udario u zadnju gumu Botasovog bolida, posle čega se vozač Mercedesa okrenuo na stazi. Hamilton je zadržao prvo mesto, a iza njega našao se Verstapen. Ubrzo je došlo do kontakta Estebana Okona i Pjera Gaslija, posle čega je izašlo bezbednosno vozilo na stazu, a obojica su završili trku.

Takvom situacijom na stazi najzadovoljniji je bio Sainc, koji se popeo na treće mesto, a iza njih vozili su Rikardo, Magnusen, Lekler i Raikonen.

Fetel i Botas su otišli u boks i na stazu se vratili kao 17. i 18, a njihov incident je bio pod istragom, posle koje je nemački vozač kažnjen sa pet sekundi. Trka je nastavljena u šestom krugu, a vodeći je bio Hamilton. Fetel je opet učestvovao u incidentu, a ovog puta sa Fernandom Alonsom, koji se okrenuo na stazi i zauzeo poslednje mesto.

Fetel je posle toga popravljao poziciju i do sedmog kruga se popeo na 13.

mesto, a nedugo zatim Rikardo je obišao Sainca na trećem mestu. Hamilton je u 11. krugu imao 2,7 sekundi prednosti nad Verstapenom.

Nemački vozač je nastavljao da popravlja plasman, a u 20. krugu je obišao Sainca za peto mesto iza klupskog kolege Raikonena. Hamilton je u tim trenucima imao više od pet sekundi prednosti na čelu trke.

Verstapen je u 26. krugu otišao na zamenu guma i na stazu se vratio na četvrto mesto ispred Fetela. Tri kruga kasnije to je učinio i njegov klupski kolega Rikardo, koji se vratio iza Fetela, na peto mesto.

Hamilton je u 32. krugu stekao 20 sekundi prednosti nad drugoplasiranim Raikonenom, s tim što obojica nisu išli u boks, za razliku od ostalih vozača iz vrha. Aktuelni svetski prvak je u 33. krugu otišao na zamenu guma, na njegov bolid stavljene su meke, a na stazu se vratio iza Raikonena, a ispred Verstapena i Fetela. Botas se u medjuvremenu popeo na peto mesto.

Raikonen je otišao u boks u 35. krugu i vratio se na stazu na peto mesto, iza Fetela, koga je dobro obišao Rikardo. Fetel je u medjuvremenu pokušavao da ostvari što bolje vreme kako bi što bezbolnije preživeo kaznu od pet sekundi, a klupskog kolegu obišao je bez problema u 40. krugu.

Botas je otišao u boks i zadržao se duže nego što je trebalo pa se vratio kao osmi, a posle njega u boks je otišao i Fetel, koji je obavio kaznu i zamenio gume, pa se na stazu vratio kao peti iza Raikonena, za kojim je zaostajao 35 sekundi.

U završnici trke najveća uzbudjenja vidjena su u borbi za treće mesto izmedju Rikarda i Raikonena. Vozač Ferarija je u 47. krugu sa spoljne strane obišao Rikarda i preuzeo treće mesto. U 50. krugu Sainc je imao problema sa motorom, pa je sa šestog pao na osmo mesto, gde je i ostao zahvaljujući virtuelnom vozilu bezbednosti, tokom kojeg nema preticanja, a uvedeno je nakon što je Lensu Strolu eksplodirala guma.

Trka je nastavljena u poslednjem krugu, tokom kojeg je Hamilton sa nešto više od sedam sekundi prednosti nad Verstapenom prošao kroz cilj.

Naredna trka u šampionatu na programu je u nedelju 1. jula, za Veliku nagradu Austrije.

Kurir sport

Foto: reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track